Datum: 23-10-2021 - 16:30
18
sep
'21
Beach Clean Up Day, ook op het strand van Noordwijk (foto’s en video).
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Beach Clean Up Day, ook op het strand van Noordwijk (foto’s en video).

Vandaag is het World Clean Up Day, op het strand van Noordwijk werd door We Are Nature samen met Grondstofjutters en Jutters Noordwijk de Beach Clean Up georganiseerd. Vanmorgen om 10 uur verzamelden zich ongeveer 40 mensen op het strand om te helpen zoeken naar voornamelijk microplastic en dit op te ruimen. Microplastics zijn kleine deeltjes plastic…

die in het milieu terechtkomen. De deeltjes kunnen microscopisch klein zijn of enkele millimeters groot. Met name in zeeën en oceanen kunnen microplastics tot problemen leiden. Meestal worden tot deeltjes tussen 1 en 5 millimeter tot microplastics gerekend. Deze zijn nog met het blote oog zichtbaar.

De deeltjes zijn afgebroken van grotere stukken plastic of direct in het milieu beland. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan plastic balletjes uit je scrub (microbeads), plastic korreltjes van kunstgrasvelden of kledingvezels. De plastic experts van Grondstofjutters en Jutters Noordwijk leren deelnemers microplastics ontdekken op het strand en alles over de bronnen en oplossingen.

Namens de gemeente Noordwijk was wethouder Dennis Salman aanwezig. De gemeente Noordwijk hecht heel veel waarde aan een schoon strand en uiteraard aan een schone zee. Het is geen vanzelfsprekendheid dat de kwaliteit van leven in Noordwijk groot is. Daar moet wel aan gewerkt worden, en dat kan onder andere door het strand en de zee zo schoon mogelijk te houden.

Grondstofjutters Nederland De Grondstofjutters aanpak startte in 2015 in Katwijk. Sindsdien kunnen strandgangers een tas lenen in Wijk aan Zee, Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Scheveningen, Westland en Hoek van Holland. Borden bij strandopgangen met de tekst “Aan de wandel? Neem een juttas mee!” attenderen bezoekers op de mogelijkheid een steentje bij te dragen aan een schoon strand. De speciaal ontworpen juttassen zijn te leen bij paviljoens langs de kust. Bij inlevering is een volle juttas bij de paviljoens een kop koffie, ijsje of ander bedankje waard. Zo werken zij samen met de bezoekers van het strand aan een plasticvrije zee door eigen stranden schoon te houden.

Aan het einde van de opruimsessie kwamen alle deelnemers weer bij elkaar en werd met elkaar besproken wat er zoal gevonden was en werd gewogen hoeveel er gevonden was aan afval. Ongeveer 15 kilo is in ongeveer anderhalf uur bij elkaar geraapt, een mooi resultaat. 

Foto’s en video: BON Wendy Weijers

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.