Datum: 20-09-2021 - 04:23
12
sep
'21
75-jarige Kennemer Zweefvlieg Club viert feestje met historische vluchten. (Update foto’s)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

75-jarige Kennemer Zweefvlieg Club viert feestje met historische vluchten. (Update foto’s)

De Kennemer Zweefvliegclub in de Amsterdamse Waterleidingduinen bestond vorig jaar al 75 jaar maar kon door de corona nog geen feestje vieren. Zaterdag gelukkig wel, en dat werd gedaan met vluchten met historische zweefvliegtuigjes. De gemiddelde leeftijd van de vliegtuigjes is 70 jaar en zijn in het bezit van particulieren….

Kennemer Zweefvlieg Club 
Het begon in oktober 1945 toen een groepje medewerkers van de toenmalige vliegtuigbouwer Fokker wilde gaan zweefvliegen. Kant en klare toestellen waren er destijds nog niet en de directie van Fokker vond het goed dat de mannen in de fabriek zelf twee zweefvliegtuigen gingen bouwen.  Na jaren vliegen op andere vliegvelden kwam in 1953 een veld beschikbaar in de Amsterdamse Waterleidingduinen en daar zit de Kennemer Zweefvlieg Club nu nog steeds met veel plezier.

Op dit moment heeft de club 112 leden en is er een wachtlijst voor de opleiding. Nu Valkenburg gesloten is, is bij de Kennemer Zweefvlieg Club het enige veld die in de regio te vinden is. De leden zijn tussen de 14 en 85 jaar oud, er is zelfs een familie met ondertussen drie generaties lid.

Bij zweefvliegen wordt het vliegtuig omhoog getrokken door een kabel ook wel een lier genoemd. Het mooiste is als er thermiek in de lucht zit en dat is warme lucht die opstijgt. Op die luchtstroom kan een vliegtuig lang blijven doorvliegen, maar zonder de thermiek moet je alweer binnen tien minuten landen.

Een zweefvliegtuig, aangetrokken door een krachtige motorische lier, heeft binnen een paar seconden een snelheid van 100 kilometer per uur en komt ie los van de grond. Men mag maar tot een hoogte van 450 meter gaan, in verband met de aanwezigheid van Schiphol. Er is geen contact mogelijk via een radio of portofoons. Door middel van een teken die het vliegtuigje kan geven (zwaaien met de vleugels of met de neus naar beneden wijzen) weet de lierman beneden wat er moet gebeuren, sneller of juist langzamer lieren.

Voor meer informatie kunt naar de website: www.kzc.nl

Foto's met logo en filmpje van BON. 
Overige foto’s gemaakt door KZC

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.