Datum: 20-09-2021 - 03:26
11
sep
'21
Klassieke brandweerwagen Rooje Dotje opgesteld bij het gemeentehuis. (Foto’s)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Klassieke brandweerwagen Rooje Dotje opgesteld bij het gemeentehuis. (Foto’s)

Vanwege Monumentendag stond vanmiddag de vroegere Noordwijkse brandweerwagen Rooje Dotje opgesteld bij het gemeentehuis in Noordwijk-Binnen. Rooje Dotje is een Dodge (chassis) die in november1947 is gebouwd in de Chrysler fabrieken in Amerika. Begin 1948 is de wagen geïmporteerd naar Nederland en bij de brandspuitenfabriek van Bergen in Heiligerlee verder opgebouwd….

In 1949 is de Dodge door de Brandweer van Noordwijk in gebruik genomen, waar hij tot 1978 dienst heeft gedaan. De laatste inzet was de brand van het Palace hotel in Noordwijk op 10 december 1978. Tot 1983 is de wagen gebruikt voor oefeningen en opleidingen.

In 1983 is de Dodge, met slechts 10.000 km op de kilometerteller, i.v.m. ruimtegebrek in de oude kazerne door de toenmalige commandant J. Ruibing in bruikleen gegeven aan het Nationale Brandweer Museum in Hellevoetsluis.

Door een bezoek aan het museum van een lid van het korps, kwam men tot de ontdekking dat de Dodge er behoorlijk gehavend bij stond. Kaalgeplukt, de brandbluspomp kapot en door een aanrijding flink beschadigd. Er was 5000 km mee gereden zonder enige vorm van onderhoud. Met deze verontrustende berichten kwam het korpslid terug naar Noordwijk, waarna er een comité is samengesteld om de Dodge weer naar Noordwijk terug te halen en weer rijklaar te maken. De wagen is met behulp van de Marine Brandweer van het vliegveld Valkenburg opgehaald en door een aantal leden van de vrijwillige brandweer Noordwijk weer rijklaar gemaakt.

In 2021 heeft de wagen de status van cultureel erfgoed gekregen, nadat hij grondig was gerestaureerd.

Evenementenband ‘t Is Keun speelde naast de brandweerwagen gezellige muziek ter vermaak van het publiek. 

Foto’s: BON

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.