09
jun
'21
Hoera! Museum of Comic Art (stripmuseum) eindelijk open! (Video)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Hoera! Museum of Comic Art (stripmuseum) eindelijk open! (Video)

Eindelijk mag Museum of Comic Art Noordwijk open voor het publiek. Een kleinschalig, maar hoogwaardig volledig Energie-neutraal museum, dat bedoeld is voor binnen- en buitenlandse stripliefhebbers, toeristen en mensen die actief zijn in de Negende Kunst. Er is gekozen voor de naam MoCA, omdat het woord ‘strip’ bij buitenlandse toeristen een heel andere connotatie heeft....

Vanaf vandaag toont het MoCA origineel werk van Nederlandse, Europese en Internationale stripmakers. Er zijn twee exposities per jaar, samengesteld uit de unieke collectie van Arie Korbee, aangevuld met originelen uit diverse andere verzamelingen, onder strikte voorwaarden geleende stukken van de auteurs zelf en materiaal uit diverse Europese galerieën.

Hiernaast zijn er een aantal kleine, meer permanente tentoonstellingen, waarop de geschiedenis en het maakproces van strips te zien is. Aan de hand van dit halfjaarlijks wisselend programma kunnen bezoekers kennis maken met de talrijke facetten van het beeldverhaal. Het MoCA is breed georiënteerd en heeft tot doel om de Negende Kunst in al haar facetten in het spotlicht te zetten.

Voor de locatie in Noordwijk aan Zee is niet alleen gekozen, omdat de oprichters Arie Korbee, John Asselbergs en Peter Zuidhoek daar hun roots hebben. Noordwijk is de 2e congresplaats van Nederland en trekt jaarlijks ruim 1.2 miljoen bezoekers.

Het idee om een stripmuseum te beginnen in Noordwijk, bestond eigenlijk al voordat de plannen voor het MoCA vorm kregen. Na het succes van de Strips in Space tentoonstelling in het Space Expo, was duidelijk dat die combinatie van toeristische bestemming en nationale bereikbaarheid een sterke combi is. En op zich is dat niet uniek. In België is de kustplaats Middelkerke al jarenlang dé stripgemeente en ook in Frankrijk worden veel musea, tentoonstellingen en stripbeurzen georganiseerd in kustplaatsen als Cherbourg, Sète en La Seyne sur Mer.

Het MoCA zal bij de bezoekers het beeld en de kijk op strips ongetwijfeld veranderen. Liefhebbers en kenners van de Negende Kunst zullen zich verbazen over de prachtige verzameling van origineel werk. Voor de Nederlandse liefhebbers worden tal van activiteiten georganiseerd, zodat zij de reis naar Noordwijk niet alleen voor de nieuwe tentoonstelling hoeven te maken. Tijdens unieke signeersessies is zelfs een persoonlijke ontmoeting met stripmakers mogelijk. Dé kans om met een gesigneerd album als bonus het bezoek aan MoCA af te sluiten.

Het onderwerp van de huidige tentoonstelling is de verzameling van Arie Korbee zelf. De Stichting MoCA en haar medewerkers hopen met het museum en alles daar omheen een instituut neer te zetten dat in de komende decennia de kwaliteiten van het beeldverhaal zal uitdragen in al zijn uitingen en met al zijn mogelijkheden. Naast exposities wil het MoCA daarom boekpresentaties organiseren, stripboekenmarkten huisvesten, een jaarlijks cartoonfestival faciliteren, lezingen, themabijeenkomsten, workshops & masterclasses opzetten en stripcursussen voor jong en oud organiseren. In de MoCA-shop kunnen liefhebbers terecht voor unieke (speciale en luxe) stripuitgaven, litho’s, origineel werk, beelden van stripfiguren, posters e.d.

BlikOp Noordwijk is eerder al bezoek geweest en heeft daar foto en video materiaal gemaakt van en over het museum. Klik hieronder op de link voor een overzichtsfilm over het MoCA. En via deze link kun je tickets bestellen voor een bezoek aan het museum.