Datum: 25-07-2021 - 19:09
26
me
'21
Energiecoaches aan het woord: Abdel Hamid (2)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Energiecoaches aan het woord: Abdel Hamid (2)

In deze wekelijkse column komt steeds een andere energiecoach aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen op het gebied van energiebesparing. Deze week: Abdel Hamid....

Bij dit energiegesprek staan we voor een raadsel: hoe kan het dat in een totaal gerenoveerde tussenwoning de bewoners van hun energiebedrijf het bericht krijgen dat ze meer verbruiken dan voorzien? Deze mensen zijn zich erg bewust van hun energieverbruik en roepen onze hulp in om het raadsel op te lossen. Op een enkele lamp na, die nog als tijdelijke bouwlamp in de gang hangt, zijn alle lampen echt ledlampen. Gelukkig heeft de installateur bij de verbouwing niet gekozen voor de energieverslindende halogeenspotjes.

De eerste boosdoener is de brievenbus waar geen borstel in zit. Dan waait de lucht zo naar binnen. We ontdekken dat er nog geen overgordijnen zijn. Hier kan € 66,- bespaard worden op de gasrekening, maar dat is niet het grote verschil dat we verwachten. Wel staat er een oude vrieskist in de garage.  Zodra die leeg is zou die beter weg kunnen. Dat kan wel € 80,- besparen. Om geen lelijke snoeren in het zicht te hebben is het niet eenvoudig om de televisie en de decoder echt uit te zetten. Die staan altijd op stand by. Daar is dan wel € 40,- mee gemoeid.

Hoe warm wordt er gestookt? 20 graden, dag en nacht. Daar valt wel iets te winnen, want een graadje minder als je toch slaapt kan best. Bij vloerverwarming kun je de kamertemperatuur wel bijstellen, maar niet zoveel als bij een verwarming met radiatoren. Een graadje minder is goed. Dan komen we bij de oer-Hollandse gewoonte om de ramen in de slaapkamer ook in de winter helemaal open te hebben. Gewoon de ventilatierooster open hebben en een kwartiertje extra luchten met het raam open is ook prima en bespaart vele kubieke meters gas. Over de ventilatieroosters: we ontdekken met de speciale vochtigheidsmetertjes, dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Dat kost energie. In de winters zijn de ventilatieroosters dicht, maar dat is juist geen besparing. Dan wordt de lucht te vochtig en dan slaat de cv-ketel juist extra aan omdat vochtige lucht verwarmen niet zo snel gaat als droge lucht verwarmen. Toch zijn we er nog niet uit waarom deze bewoners meer verbruiken dan de vorige bewoners, terwijl ze notabene het hele huis hebben opgeknapt.

Het huis naast hen staat al een jaar leeg en is dus onverwarmd. Ja, dan is de binnenmuur een buitenmuur geworden en dat merk je aan je gasrekening. We hebben goede hoop dat de rekening naar beneden zal gaan zodra dat huis bewoond is en de overige aanpassingen zijn gedaan.

Afspraak maken

Is uw belangstelling gewekt, dan kunt u geheel vrijblijvend, belangeloos en kosteloos een afspraak maken. De energiecoaches hebben hun gebied onderverdeeld in Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt uw afspraak maken via bespaarafspraak.nl/noordwijk

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.