Datum: 29-07-2021 - 17:15
14
me
'21
Historische zweefvliegtuigen bij de Kennemer Zweefvlieg Club. (foto's+filmpje)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Historische zweefvliegtuigen bij de Kennemer Zweefvlieg Club. (foto's+filmpje)

Op een zonnige Hemelvaartsdag was er bij de Kennemer Zweefvlieg Club in de Amsterdamse Waterleidingduinen een bijeenkomst van historische zweefvliegtuigen. De eigenaren kwamen uit verschillende delen van het land, deze bijeenkomsten vinden geregeld plaats om eens in een andere omgeving te kunnen vliegen. Dit keer was het bij het zweefvliegveld in Noordwijk, omdat het uitzicht van bovenaf...

natuurlijk prachtig is op dit moment met de bloeiende bloembollenvelden. Normaal wordt er ook ruchtbaarheid aangegeven voor het publiek om te komen kijken, maar helaas kan dat op dit moment nog niet door de coronamaatregelen.

De toevallig voorrijdende fietsers in de duinen bleven natuurlijk even stil staan en genoten in het zonnetje van het stijgen en landen van de historische zweefvliegtuigen en een paar van de moderne vloot.

Later in de middag zouden er nog een aantal historische zweefvliegtuigen ter plaatse komen, maar de volgende waren er in het begin van middag al te zien. Als het weer het toelaat is men vandaag en dit weekend van plan om nog een aantal vluchten te gaan doen.

Type Registratie Bouwjaar Locatie
T.30 Prefect PH-196 1951  Salland
T.21b Sedbergh PH-200 1947 Salland
T.41 Skylark ll PH-222 1955 Noordwijk
Ka-8 PH-380  Jaren '60 Noordwijk
T.38 Grashopper WZ-795 / PH-1648 1952 Teuge

De Ka-8 (PH-380) is in de jaren '60 door de leden van de KZC gebouwd. Tot 2003 heeft de Ka-8 dienst gedaan als vliegtuig waarin solisten konden oefenen, deze rol is nu over genomen door de ASK-23, maar de Ka-8 is nog een graag geziene gast op vliegdagen. Het toestel is gebouwd uit staalbuis, hout en linnen.

Kennemer Zweefvlieg Club
Het begon in oktober 1945 toen een groepje medewerkers van de toenmalige vliegtuigbouwer Fokker wilde gaan zweefvliegen. Kant en klare toestellen waren er destijds nog niet en de directie van Fokker vond het goed dat de mannen in de fabriek zelf twee zweefvliegtuigen gingen bouwen. 

Na jaren vliegen op andere vliegvelden kwam in 1953 een veld beschikbaar in de Amsterdamse Waterleidingduinen en daar zit de Kennemer Zweefvlieg Club nu nog steeds met veel plezier.

Bij zweefvliegen wordt het vliegtuig omhoog getrokken door een kabel ook wel een lier genoemd. Het mooiste is als er thermiek in de lucht zit en dat is warme lucht die opstijgt. Op die luchtstroom kan een vliegtuig lang blijven doorvliegen, maar zonder de thermiek moet je alweer binnen tien minuten landen.

Een zweefvliegtuig, aangetrokken door een krachtige motorische lier, heeft binnen een paar seconden een snelheid van 100 kilometer per uur en komt ie los van de grond. Men mag maar tot een hoogte van 450 meter gaan, in verband met de aanwezigheid van Schiphol. Voor meer informatie kunt naar de website: www.kzc.nl.

Foto's en filmpje BON.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.