Datum: 29-07-2021 - 10:58
08
me
'21
Energiecoaches aan het woord: Dorine Putman ‘Het geheim van de hoge gasrekening’.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Energiecoaches aan het woord: Dorine Putman ‘Het geheim van de hoge gasrekening’.

 In het laatste kwartaal van 2020 hebben 13 vrouwen en mannen uit Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk de training Energiecoach gevolgd. In deze wekelijkse column komt steeds een andere energiecoach aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen op het gebied van energiebesparing. Deze week Dorine Putman..

In een goed geïsoleerd huis toch een gasverbruik hebben dat bijna het dubbele is van wat andere vergelijkbare huizen hebben. Waar zou dat aan kunnen liggen? De bewoners zijn echt bewust bezig, de thermostaat staat overdag op 20 in plaats van 21 graden en al twee uur voor het naar bed gaan, gaat die wat lager....

We vinden vier belangrijke punten.

• De garage wordt wel, als het erg koud is, verwarmd. Er zitten grote kieren in de garage. Dat is stoken voor de buitenlucht. Met eenvoudige tochtstrips kan al wat bespaard worden.

• Dan constateren we dat er wel 30 vierkante meter glas is waar ’s avonds geen gordijnen dicht gaan. Tja, dat kan zomaar 120 kuub gas schelen. Maar…., of die dicht gaan is nog even de vraag, want de bewoners zijn zo gewend aan open gordijnen.

• Dan blijkt dat de hele nacht, ook in de winter, de slaapkamerdeur naar buiten openstaat. Voor de frisse lucht. Een ventilatierooster is hiervoor echt wel genoeg. Wat die koude lucht doet: die maakt niet alleen de slaapkamer koud, maar de kou trekt ook in de muren en in de vloer en hiermee door naar het hele huis! En dan staan ook de ramen van de slaapkamer heel lang open. Ook als de zon op de zuidgevel staat gaat de openslaande deur open. De zon geeft nu al wel lekkere stralingswarmte, maar met de tuindeur open koelt toch de lucht in huis erg af. Ventileren is goed, nodig zelfs. Maar zo lang ramen en deuren open hebben, daar moet de cv-ketel hard voor werken. Iedere dag 15 minuten ventileren is genoeg.

• En dan komen we aan het vierde punt: hoe warm is het water dat door de vloerverwarming stroomt en hoe warm is de temperatuur van het water in de radiatoren? Terwijl we dit bespreken komt juist de verwarmingsinstallateur binnen. Hij vindt dat 40 graden voor de vloerverwarming en 75 graden voor de cv-ketel prima is. Mijn advies die watertemperatuur flink naar beneden te brengen. We spreken af dat dit in stapjes gaat gebeuren. Eerst eens naar 30 en 60 graden en als het dan nog gewoon heel comfortabel voelt: nog eens naar beneden. Ik hoop dat de energienota flink kan worden bijgesteld na het experiment!

Afspraak maken

Is uw belangstelling gewekt, dan kunt u geheel vrijblijvend, belangeloos en kosteloos een afspraak maken. De energiecoaches hebben hun gebied onderverdeeld in Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt uw afspraak maken via bespaarafspraak.nl/noordwijk

Foto: PR 

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.