Datum: 29-07-2021 - 11:44
11
me
'21
Noordwijk in top 5 gemeenten ZH met grootste risico op inbraak in schuur, box of garage.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Noordwijk in top 5 gemeenten ZH met grootste risico op inbraak in schuur, box of garage.

In Zuid-Holland werd er afgelopen van oktober 2020 tot en met maart 2021 in totaal 1.713 keer ingebroken in schuren, boxen en garages. Dit komt neer op ongeveer een kwart van alle schuurinbraken die afgelopen winter plaatsvonden in Nederland. Het vaakst werd ingebroken in Rotterdam, Den Haag en Vlaardingen. Dit en meer...

blijkt uit Nationale Politiedata die Independer in kaart heeft gebracht.

4 gemeenten goed voor de helft van de inbraken
Een kwart van de totaal 6.756 Nederlandse schuurinbraken vond afgelopen winter plaats in de provincie Zuid-Holland. De helft van deze inbraken in schuren, boxen en garages is de herleiden naar slechts 4 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten. Van oktober tot en met maart werden de meeste incidenten gemeld in Rotterdam (448), Den Haag (272), Vlaardingen (88) en Capelle aan den IJssel (60).

In Kaag en Braassem, Brielle en Sliedrecht kon men afgelopen winter juist opgelucht ademhalen. In deze drie Zuid-Hollandse gemeenten werd namelijk geen enkele melding gedaan van een inbraak in een schuur. Meer informatie over het aantal schuurinbraken per gemeente is te lezen op de website: Klik hier.

In grote gemeenten wordt logischerwijs vaker ingebroken dan in kleinere. Om het risico op een inbraak te bepalen, is het daarom ook nuttig om ook het aantal schuurinbraken af te wegen tegen het aantal huishoudens in een gemeente. Van oktober 2020 tot en met maart 2021 werd er in Zuid-Holland - per huishouden - het vaakst ingebroken in Vlaardingen. In deze gemeente was de kans op een schuurinbraak drie keer hoger dan gemiddeld.

De top 5 Zuid-Hollandse gemeenten met het grootste risico op een inbraak in een schuur, box of garage is als volgt:

1. Vlaardingen (+200,1 procent)
2. Waddinxveen (+191,4 procent)
3. Teylingen (+168,5 procent)
4. Noordwijk (+134,6 procent)
5. Capelle aan den IJssel (+126,6 procent)

Inboedelverzekering dekt inbraak
Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. ,,Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet.” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.