Datum: 14-05-2021 - 03:43
30
apr
'21
Finland vraagt om overlevering van twee Noordwijkers die verdacht worden van drugssmokkel.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Finland vraagt om overlevering van twee Noordwijkers die verdacht worden van drugssmokkel.

De politie heeft woensdag vier verdachten aangehouden die ervan worden verdacht zich bezig te hebben gehouden met drugssmokkel, in het bijzonder naar Scandinavië. Daarbij werd vermoedelijk ook drugs gesmokkeld in vrachtwagens die bloemen vervoerden. De verdachte die in Nederland wordt vervolgd is vandaag voorgeleid en blijft 14 dagen langer vastzitten....

In dit onderzoek werd eerder al een Nederlandse vrachtwagenchauffeur aan Finland **overgeleverd. Hij wordt daar vervolgd voor een groot aantal drugstransporten, tezamen met een andere Nederlander. Voor de aanhouding van de vier verdachten afgelopen woensdag speelden berichten een rol die via Encrochat werden verstuurd.

In dit onderzoek is samengewerkt met de autoriteiten van Finland en Noorwegen. Het onderzoek werd uitgevoerd door de districtsrecherche van Leiden, de regionale recherche en het Internationaal Rechtshulp Centrum.

Voorgeleiding en overlevering

Een 42-jarige man uit Leidschendam zal in Nederland worden vervolgd. Hij is vrijdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Een 34-jarige man uit Katwijk werd in Noorwegen aangehouden; Nederland heeft om zijn overlevering verzocht. De twee andere verdachten (45 en 54 jaar uit Noordwijk) zitten gedetineerd omdat Finland om hun overlevering heeft verzocht; zij zullen daar worden vervolgd. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het Openbaar Ministerie werkt met de politie, gemeenten en de Royal Flora Holland samen in een project om de sierteeltsector weerbaarder te maken tegen ondermijnende criminaliteit zoals drugssmokkel.

Bron: OM

**Overlevering is het ter beschikking stellen van een persoon door de ene lidstaat aan de andere lidstaat van de Europese Unie (EU). De terbeschikkingstelling van deze personen is ten behoeve van een in de andere lidstaat lopend strafrechtelijk onderzoek dan wel ten behoeve van de tenuitvoerlegging van een opgelegde gevangenisstraf of maatregel. De overlevering van deze personen is geregeld in de Overleveringswet. Deze wet is dus van toepassing op de lidstaten van de Europese Unie.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.