Datum: 27-07-2021 - 08:25
19
apr
'21
College wil opnieuw medewerking verlenen aan Dutch Grand Prix in Zandvoort.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

College wil opnieuw medewerking verlenen aan Dutch Grand Prix in Zandvoort.

Brief van het college aan de gemeenteraad van Noordwijk: Op 10 november 2020 is de nieuwe datum van de uitgestelde editie van de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix (DGP) bekend gemaakt, te weten 3 tot en met 5 september 2021. Met deze nieuwe datum in september is de kans het grootst dat de race met publiek gereden kan worden. De DGP zal op 1 juni het besluit nemen of het evenement door zal gaan...

Hoewel het evenement in Zandvoort plaatsvindt, kan de realisatie hiervan niet plaatsvinden zonder de medewerking van derden, waaronder de DGP, provincie en buurgemeenten. De vele deelnemende partijen hebben een eigen verantwoordelijkheid en rol te vervullen. Het is essentieel dat het beoogde doel en de verschillende belangen met elkaar gedeeld en afgewogen worden.

Om dit proces te faciliteren is door de gemeente Zandvoort een programmateam ingericht bestaande uit zowel gemeentelijke als externe medewerkers. Gemeente Zandvoort heeft de buurgemeenten Haarlemmermeer, Bloemendaal, Heemstede, HLT, Velsen, Haarlem en Noordwijk benaderd.

Gesprekken zijn zowel op ambtelijk als op bestuurlijk niveau opgepakt en inmiddels gaande. Wethouder Ter Hark vertegenwoordigt alle bollenstreekgemeenten bij het bestuurlijk overleg.

Mobiliteit
Team verkeer is nauw betrokken bij het opstellen van het mobiliteitsplan. Het parkeerterrein aan de Langevelderslag (zie foto) wordt ingezet voor Park&Bike en Park&Walk (lopen over het strand). Het terrein wordt ingezet als Bring your own Bike terrein.

De Langevelderslag wordt onder dezelfde condities als in 2020 ingezet, 500 vakken op het terrein voor de DGP. De overige vakken blijven beschikbaar voor strandbezoekers en bezoekers van Nederzandt.

Side-events
In Zandvoort is een onafhankelijke stichting opgericht met als doelstelling om side-events voor en tijdens het F1-evenement te organiseren. Dit kunnen ook side-events buiten Zandvoort zijn. Noordwijk Marketing is namens Noordwijk vertegenwoordigd in die stichting.

De denkrichtingen waarmee Noordwijk zichzelf op de kaart zet zijn: Kiten (extreme sport waar Red Bull en F1 om bekend staan); Innovatie (innovatie is voor Redbull en F1 zeer belangrijk om vooruit te komen in de sport); Monaco stijl ( F1 staat voor luxe, snel, the good life. In Zandvoort de race, in Noordwijk het luxe gevoel). Ondernemers zullen hiervoor worden benaderd en erbij betrokken.

Vervoer over het strand
Vorig jaar heeft The Spot events namens Red Bull een aanvraag ingediend voor het vervoer van het raceteam over het strand. Daar heeft uw raad, uitgebreid bij stilgestaan en dit heeft ook de nodige media-aandacht gekregen. The Spot events heeft uiteindelijk besloten tot het intrekken van die aanvraag.

Gezien de datum waarop dit jaar de Grand Prix plaatsvindt, ziet het college geen noodzaak om teams over het strand te vervoeren. Wij hebben de organisatie dan ook laten weten dat het doen van een gelijksoortige aanvraag geen zin heeft. Een vergunning zal niet worden verstrekt.

Tijdelijke campings
Vorig jaar heeft de gemeente medewerking toegezegd aan een pop-up camping aan de Herenweg. De drukte in het eerste weekend van mei is normaal gesproken zo groot in onze streek, dat een extra camping voor de bezoekers aan de DGP geen overbodige luxe leek.

Gezien de corona-crisis en de manier waarop deze onze toeristische ondernemers in de streek raakt, alsmede de data waarop de DGP plaatsvindt, kiezen we er dit jaar voor om eerst de capaciteit bij onze structurele toeristische ondernemers volledig te benutten.

Niet alleen in Noordwijk, maar in de hele Duin en Bollenstreek. Mocht blijken dat daar onvoldoende capaciteit is en er wordt een nieuwe aanvraag voor een camping ingediend, zal het college deze met een positieve grondhouding tegemoet treden.

Motie
Op 5 november 2019 heeft u als gemeenteraad een motie aangenomen waarbij ons college werd opgeroepen om medewerking te verlenen aan de Dutch Grand Prix en creatieve mogelijkheden te bekijken die door initiatiefnemers worden voorgelegd. Wij geven u hierbij aan dat wij ook dit jaar gehoor zullen geven aan deze motie.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Noordwijk,

 

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.