13
apr
'21
Energiecoaches aan het woord: Dorine Putman ‘Inregelen, dat kan beter’.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Energiecoaches aan het woord: Dorine Putman ‘Inregelen, dat kan beter’.

In het laatste kwartaal van 2020 hebben 13 vrouwen en mannen uit Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk de training Energiecoach gevolgd. In deze wekelijkse column komt steeds een andere energiecoach aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen op het gebied van energiebesparing. Deze week Dorine Putman....

Inregelen, dat kan beter! 
We zijn in een huis dat al heel goed is geïsoleerd, maar het is toch niet comfortabel. Ten eerste zijn de ramen in de badkamer steeds beslagen. Dan wordt de luchtontvochtiger aangezet en dat jaagt de energierekening omhoog. 

Hier is de oplossing: tijdens of direct na het douchen het raam openzetten. Hoeft niet lang, een kwartiertje is meer dan genoeg. Weg is de waterdamp. En het gekke is dat langer dan een kwartiertje het raam openzetten averechts werkt. Dan koelt niet alleen de lucht af, maar gaat er ook kou zitten in de muren en de vloer. Dat wil je niet. 

Verder is ook in de rest van het huis de lucht te vochtig. Omdat het buiten waait, zijn de roosters in het raam dichtgedaan. Ai, dan blijft de lucht nat en dan kost het heel veel werk van de cv-ketel om de lucht op te warmen. Droge lucht is zo warm, maar natte lucht niet. Dus, toch maar de roosters zoveel mogelijk open.

En dan is hier ook nog het probleem dat de temperatuur in de kamer waar vloerverwarming ligt raar schommelt: zet je de thermostaat op 21, dan wordt het snel veel warmer dan 21. Daarna slaat de ketel af en doen de radiatoren in de rest van het huis niet meer. Als je in de coronatijd boven zit te werken, dan heb je het koud. Wat valt daaraan te doen?

De watertemperatuur van de vloerverwarming staat te hoog. Die kun je zelf gewoon naar beneden brengen. Dan stroomt er geen erg warm water door de vloer. Rustig over de hele dag wordt dan de temperatuur constant gehouden en ook boven blijven de radiatoren in de werkkamer lekker warm. En, het mooiste is: dat kost geen meer energie. 

Enne, de thermostaat op 19 zetten overdag is bij vloerverwarming ook prima hoor. Je hoofd zit dan in 19 graden lucht, maar je voeten zijn lekker warm.

Afspraak maken
Is uw belangstelling gewekt dan kunt u geheel vrijblijvend, belangeloos en kosteloos een afspraak maken. De energiecoaches hebben hun gebied onderverdeeld in Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt uw afspraak maken via www.bespaarafspraak.nl/noordwijk

Wij staan voor u klaar!

Foto: PR