Datum: 27-07-2021 - 07:30
24
mrt
'21
noordwijk nieuws blik column notaris timmers
Geschreven door Notariskantoor Timmers

Column Notaris Timmers: ‘Hogere Corona belasting bij overlijden?’

En dan valt na overlijden de blauwe envelop op de deurmat… Freek wordt verzocht om aangifte erfbelasting te doen. Freek is net na een lang ziekbed zijn vrouw verloren én dan staat de belastingdienst alweer op de stoep. De onzekerheid over wat hij moet gaan betalen is groot, des te meer...

omdat veel van het vermogen in het huis "vastzit". Freek is bang dat door de waardestijging op de huizenmarkt en de uitgegeven Corona miljarden hij en zijn kinderen "de Sjaak" zijn. Freek besluit zijn notaris te bellen.

Erfbelastingaangifte

Allereerst stelt de notaris Freek gerust dat hij nog niet zoveel last heeft van de enorme stijging de huizenmarkt. De belasting gaat namelijk uit van de woz-waarde en deze loopt meestal achter de marktwaarde aan. Voor toekomstige nalatenschappen wordt het wel een issue. Ook is belangrijk, vervolgt de notaris, of er een slim en flexibel testament is. Hiermee kan je namelijk zelf bepalen of en wanneer je de belasting betaalt. Een slim en flexibel testament kan zomaar duizenden euro's aan belastinggeld schelen.

De notaris meldt Freek dat hij samen met zijn vrouw zo'n slim en flexibel testament heeft opgesteld. Met dit slimme en flexibele testament is geregeld dat bij een gezamenlijk vermogen tot ongeveer 1,4 miljoen geen belasting betaald hoeft te worden, als je dat niet wilt.

Belasting over de erfdelen van de kinderen

Een ander verhaal dat Freek te horen kreeg, is dat hij nu belasting moet betalen over de erfdelen van zijn twee kinderen. De notaris meldt dat dit in beginsel klopt, maar dat dit met het slimme en flexibele testament voorkomen is. Of er belasting betaald moet worden is aan Freek zelf en … voor de verandering eens niet aan de belastingdienst.

Belasting zonder testament

Nieuwsgierig vraagt Freek wanneer hij dan geen erfbelasting verschuldigd was geweest zonder dat hij dit testament had gemaakt. Dit was het geval geweest als het gezamenlijk vermogen niet meer dan € 120.000 had bedraagt. Het erfdeel voor Freek en zijn twee kinderen was dan ieder € 20.000, eenvoudig gezegd de helft van het vermogen gedeeld door drie. Het erfdeel komt dan uit onder de vrijstelling voor de kinderen (vrijstelling 2021 per kind: € 21.282,00) en de langstlevende (vrijstelling 2021: € 671.910,00).

Freek concludeert dat hij dus zonder testament afgestraft zou worden, omdat hij samen met zijn vrouw heeft besloten te sparen en om in hun huis te investeren en de hypotheek af te lossen.

De notaris bevestigt dit en geeft aan dat het vandaag de dag des te belangrijker is om je zaken zelf goed te regelen, want Den Haag doet het niet voor je. Want Freek heeft wel een punt, de Corona miljarden moeten terugbetaald worden en de erfbelasting is voor politici een makkelijke melkkoe. Een testament met slimme en flexibele oplossingen kan voorkomen dat je teveel belasting moet betalen of überhaupt belasting moet betalen.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.