Datum: 27-07-2021 - 06:21
23
mrt
'21
Meerlanden organiseert Dag van de Moestuin op Goede Vrijdag.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Meerlanden organiseert Dag van de Moestuin op Goede Vrijdag.

Op Goede Vrijdag, 2 april, organiseert Meerlanden opnieuw een Dag van de Moestuin. Buurtmoestuinen, volkstuincomplexen en schooltuinen uit de regio waar Meerlanden GFT en Etensresten verwerkt, kunnen deze dag gratis MeerCompost laten bezorgen. Deze natuurlijke bodemverbeteraar maakt Meerlanden zelf...

in de Groene Energiefabriek van organisch keuken- en tuinafval (GFT en Etensresten) dat het afval- en grondstoffenbedrijf inzamelt bij huishoudens en bedrijven in de regio. Een goed moment aan het begin van de lente voor de tuinders om de bodem van hun moestuin nieuwe energie te geven met compost.

Aanvragen MeerCompost
Moestuinders die in aanmerking willen komen voor maximaal 4 m3 MeerCompost sturen uiterlijk 27 maart een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarin vermelden ze de naam van het complex of buurtinitiatief, de contactpersoon, het bezorgadres en de gewenste hoeveelheid compost. Maximaal 30 initiatieven komen in aanmerking voor de gratis MeerCompost, op volgorde van aanmelding. Meerlanden stort de compost met een vrachtwagen op goed te bereiken plekken.

Zelf groente verbouwen populair
Het idee voor deze actie ontsproot op de Landelijke Compostdag, waarop medewerkers van Meerlanden doorgaans in vijftien gemeenten gratis meer dan 50.000 zakken MeerCompost uitdelen. Zowel in 2020 als in 2021 is deze landelijke actiedag geannuleerd. Toch bleef onder moestuinders vraag naar de natuurlijke compost uit organisch keuken- en tuinafval en etensresten. Daarom besloot Meerlanden dit corona-proof evenement ook dit jaar toch door te laten gaan.

“Moestuinieren is de laatste jaren steeds populairder. Sinds de coronacrisis heeft dit helemaal een vlucht genomen. Wat is ook mooier dan samen met je gezin of bijvoorbeeld klasgenoten je eigen groenten en fruit te telen en op te eten? Zo pluk je letterlijk de vruchten van het scheiden van GFT en Etensresten,” aldus Angeline Kierkels, algemeen directeur van Meerlanden.

Lokale voedselketen sluiten
Door op de Dag van de Moestuin in de vraag naar compost te voorzien sluit Meerlanden samen met bewoners en gemeenten de lokale voedselketen; van organisch afval opnieuw naar voedsel. Van GFT wordt compost gemaakt. Door dit toe te voegen aan de bodem stimuleert het de groei van groente en fruit op milieuvriendelijke manier. Na het oogsten – en natuurlijk het eten – van de gewassen kunnen de schillen, loof en klokhuizen in de GFT-afvalcontainer zodat er weer compost van gemaakt kan worden. Dit gebeurt in de Groene Energiefabriek van Meerlanden door een combinatie van vergisting en compostering.

Het eindproduct MeerCompost is een gecertificeerd product (Keurcompost), vrij van onkruidzaden en ziektekiemen en geschikt voor de moestuin.

Foto: PR

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.