Datum: 19-09-2021 - 18:48
17
mrt
'21
BlikOp: een dagje mee met ATC (foto’s en filmpje)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

BlikOp: een dagje mee met ATC (foto’s en filmpje)

De redactie van Blik Op Noordwijk mocht een dag een aantal stewards volgen van ATC (All Traffic Care) om zo een beeld te krijgen van de werkzaamheden die verricht worden. De dag begint in de loods langs de Leidsevaart in Noordwijk met een bakkie koffie. In de loods is alles voorradig wat een steward voor zijn werk nodig heeft. Fietsen, scooters, kleding,(afzettings)materialen die mogelijk nodig zijn bij verkeerszaken en surveillance voertuigen...

De ATC auto met Rob en Valentijn vertrekt voor een surveillance door de buitengebieden van Noordwijk. Langevelderslag en Duindamseslag zijn plaatsen die worden bezocht om te monitoren of het niet te druk wordt met bezoekers. Op de surveillanceronde worden wat plaatsen meegenomen die mogelijk te druk kunnen worden, en ook het centrum van Noordwijkerhout wordt later op de middag bezocht.

We bezoeken de hockeyclub in Oegstgeest. Daar komen we senior stewards Henk en Suradj tegen. Zij maken even een collegiaal praatje met de stewards Jos en Annika die toezicht houden op het parkeerterrein en bezoekers wijzen op de geldende maatregelen van de sportclub. Parkeren mag er niet, alleen afzetten en ophalen en bij de hockeyvelden wordt bekeken of alles verder goed verloopt.

Op de bikes gaan Henk en Suradj verder op hun surveillance door Oegstgeest als ondersteuning van de BOA’s . Ook deze gemeente maakt graag gebruik van de diensten van ATC.

Met Alfons Morssink gaat de route van Oegstgeest naar Noordwijk, waar hij een overleg heeft met handhaving en politie. Er wordt even overlegd of er nog aandachtspunten of knelpunten zijn.
De stewards van ATC hebben geen bevoegdheden zoals handhavers of BOA’s, zij monitoren vooral en zijn de extra ogen en oren. Zo nodig worden mensen op een gastvrije, vriendelijke en preventieve manier aangesproken en  op die manier worden regels eerder en beter geaccepteerd en wordt voorkomen dat er strafrechtelijke handhaving ingezet moet worden.

Na het overleg brengen we een bezoek aan De Keuvel. Daar is toezicht op de looprichting, en worden bezoekers vriendelijk gewezen op het juist parkeren van fietsen en scooters. Daar komen we stewards Roel en Lindsay tegen. Ze hebben net als Rob en Valentijn even een kijkje genomen en vertrekken op de scooters richting strand om daar een kijkje te gaan nemen.

Op het strand worden diverse strandtenten bezocht waar  Roel en Lindsay de strandeigenaren even aanspreken en vragen of alles in orde is. Het is niet druk, het is koud en bewolkt. Vergeleken met twee weken eerder, toen het zonnig en warm was, is het wel een groot verschil met de drukte deze dag.

We rijden verder en komen terecht bij inspecteur van de politie Ronald Hoek. Onder het genot van een volgend bakkie koffie verteld hij graag over de samenwerking met ATC. De politie en de stewards komen elkaar tegen in het publieke domein, zoals op het strand en bij evenementen. Bijvoorbeeld in de zomer regelen stewards de parkeerdrukte bij de stranden. Signaleren zij dan problemen die ze niet zelf kunnen afhandelen dan kunnen zij de hulp inroepen van BOA of politie.

Na het bezoek aan Ronald Hoek krijg ik een melding op de pieper. Er zou een ongeval gebeurt zijn op de Molenweg. Dat is vlakbij en Alfons keert de auto om daar even te gaan kijken. De rollen worden even omgedraaid. ATC kijkt mee met BlikOp ;) Tijdens het fotograferen van het incident regelt Alfons meteen maar even het verkeer. Je bent een ATC’er of niet tenslotte.

We gaan nog even kijken bij Rob en Valentijn die inmiddels in het centrum van Noordwijkerhout zijn aangekomen. Ook daar is het rustig vandaag. Er worden wat mensen aangesproken op de anderhalve meter maatregel en een onderneemster heeft een discussie over het wel of niet mogen gebruiken van kussentjes van de lunchroom op het muurtje bij de Witte Kerk. De regels zijn niet altijd even eenduidig. Daarop wordt afgesproken dat er overleg wordt gepleegd met de gemeente en dat deze vraag wordt terug gekoppeld.

De stewards zijn de schakel tussen de burgers en gemeente, BOA en politie.

Stichting ATC is ooit gestart als een stichting met louter vrijwilligers. Zij waren voornamelijk werkzaam in de Bollenstreek. Ondertussen is ATC uitgegroeid tot een professionele organisatie die door heel Nederland inzetbaar is. Ook Jan de Wit, de coördinator van treinvervangend busvervoer bij stremmingen is bv een opdrachtgever. De stewards van ATC worden landelijk ingezet als buscoördinator als er treinen niet kunnen rijden en er busvervoer wordt ingezet.
Alle stewards zijn professioneel en volgens de overheidsnormen opgeleid.

Daarnaast biedt ATC ook ruimte voor mensen met een afstand op de arbeidsmarkt. Samen met belanghebbende partijen worden mensen opgeleid en begeleidt om weer terug te kunnen keren in een arbeidzaam leven.
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie over het werk van een steward? Bekijk dan de huidige vacatures via deze Link.

De redactie bedankt Alfons Morssink en de stewards hartelijk voor het mogen meekijken, filmen en fotograferen.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.