Datum: 27-09-2023 - 16:57
01
mrt
'21
Fanfarekorps Excelsior bestaat vandaag 100 jaar! (Foto’s en filmpje)
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Fanfarekorps Excelsior bestaat vandaag 100 jaar! (Foto’s en filmpje)

Vandaag, 100 jaar geleden, werd Fanfarekorps Excelsior Noordwijk opgericht. Door de coronamaatregelen kan er nog niets georganiseerd worden, dat komt later in het jaar. Vandaag werd wel de vlag gehesen op de Vuurtoren. Een aantal leden beklommen in hun uniform alle trappen om bovenop de Vuurtoren de vlag te kunnen hijsen....

Het oudste lid Rita van den Berg en het jongste lid Marijn Trop hebben dat samen gedaan. Tijdens het vlag hijsen speelde Fred Warmenhoven op de trompet. 

De overgrootvader van Rita van den Berg is één van de grondleggers geweest van het fanfarekorps.

Later in het jaar hoopt Fanfarekorps Excelsior met evenementen en optredens het 100-jarig jubileum te kunnen vieren. Houdt daarvoor Facebook en website in de gaten.

Excelsior zoekt oud beeldmateriaal
In het kader van het 100 jaar bestaan wil Excelsior aan donateurs, leden, oud leden maar ook iedereen die Excelsior kent, vragen of hij of zij nog foto's van Excelsior heeft liggen van door de jaren heen, en om deze digitaal toe te willen sturen. Zij maken er dan een digitaal fotoboek van.

Dat kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of plaatsen op op onze facebook pagina. Is dit niet mogelijk, dan kunt u het ook afgeven en dan worden uw foto's z.s.m. gescand en krijgt u ze retour. Dit kan in de Rozemarijn 8 te Noordwijk.

Vermeldt (indien bekend) om welk jaar, optreden of gelegenheid het is geweest en vermeldt evt. de namen van de personen die er op staat. aub. We zien alle foto's, dia's video's etc. gaarne tegemoet.

In het jaar 1894 is de fanfare "Sint Jeroen" opgericht.
Deze eerste Noordwijkse fanfare heeft in de ruim 20 jaren van haar bestaan menig Noordwijks feest met haar muziek opgeluisterd. Zoals onder meer de Noordwijkse Volksfeesten, processies en bedevaarten naar Noordwijkse martelaar en patroon Sint Jeroen, serenades, concerten en nog veel meer.

Op 31 augustus 1898 werd koningin Wilhelmina op 18 jarige leeftijd tot koningin gekroond. Zoals overal in de lande werden deze kroningsfeesten ook in Noordwijk op een bijzondere, luisterrijke wijze gevierd.

In die tijd werden de feesten ingeluid met koraalmuziek van de kerktoren door de fanfare "Sint Jeroen". Bij deze kroningsfeesten was dit al om 10 minuten over vijf in de vroege morgen. Deze fanfare was in die dagen een bloeiende vereniging. Tijdens de jaren van de eerste wereldoorlog moesten vanwege de algemene mobilisatie vele leden in militaire dienst, wat dan ook de oorzaak is geworden dat de fanfare "Sint Jeroen" in deze oorlogsjaren met stille trom ter ziele is gegaan.

De instrumenten welke van de fanfare waren, zijn tot de oprichting van "Excelsior" bewaard gebleven in de bollenschuur van de Koninklijke Bloembollen Kwekerij van de Fa. Cornelis v.d. Meer aan de Offemweg. Dit instrumentarium vormde alreeds een belangrijk aandeel bij de oprichting van "Excelsior".

De heren Siem Hiep, Nico van Bohemen, Piet v.d Weijden, Jac. Looijensteijn en Leen Schaap, allen leden van de fanfare "Sint Jeroen", hebben mede door de hulp bij het opleiden van de eerste muzikanten voor "Excelsior", een belangrijke bijdrage geleverd voor de levensvatbaarheid van "Excelsior" en Siem Hiep was het, die bereid werd gevonden als dirigent de muzikale leiding van "Excelsior" op zich te nemen.

Door de inzet en de hulp van deze oud-leden van het bewaard gebleven gedeeltelijke instrumentarium van de vroegere fanfare "Sint Jeroen", kunnen wij er beslist niet aan voorbijgaan, dat de fanfare "Sint Jeroen" een belangrijk fundament is geweest en de bouwstenen heeft helpen aandragen voor de levensvatbaarheid van de huidige fanfare "Excelsior".

Dit alles overwegend zou men zich dan ook af kunnen vragen: "bestaat "Excelsior" al reeds vanaf 1894?"

Foto’s en filmpje: BlikOp Noordwijk, Dhr Jonkman, Excelsior 

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.