Datum: 28-09-2021 - 09:53
30
jan
'21
Niet op alle paardenweitjes gaat gehandhaafd worden.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Niet op alle paardenweitjes gaat gehandhaafd worden.

Er is al veel geschreven over de op handen zijnde handhaving of al uitgevoerde handhaving van paardenweitjes en moestuintjes. In oktober 2020 kwam er een lijst in omloop waarvan werd gezegd dat iedereen die op deze lijst stond gehandhaafd zou worden en zijn of haar stukje grond kwijt zou raken....

Hetty Koning, een paardeneigenaar met een eigen weilandje, stond ook op die lijst. Haar paarden zouden ook het veld moeten gaan ruimen volgens de lijst. Dat liet ze niet zomaar gebeuren en ze kwam in actie om te proberen te voorkomen dat meer dan 400 paarden op straat zouden komen te staan. Haar acties haalden zelfs het landelijke nieuws (Hart van Nederland).

Hetty stuurde brieven naar de gemeenteraad en B & W, waarin ze altijd vroeg om met elkaar in gesprek te gaan en naar oplossingen te zoeken. Uiteindelijk kwamen die gesprekken er ook, gesprekken waarin ook duidelijk werd dat de lijst die in omloop was gebracht, een oriënterende lijst was en geen lijst met werkelijke handhaving. Ieder op zich zou beoordeeld gaan worden en er zou bekeken worden of er gerechtigde handhaving zou kunnen plaatsvinden.

Hetty heeft een brief geschreven aan de raad waarin ze alle raadsleden en wethouder Sjaak vd Berg bedankt voor de gesprekken die gevoerd zijn. In het bijzonder wil ze Kim van Eeden bedanken, zij was 1 van de raadsleden die open stond voor een gesprek en die ook inzag hoe belangrijk het was openheid te geven aan de paardeneigenaren en moestuin eigenaren.

Kim heeft er voor gezorgd dat er naar oplossingen werd gezocht, waaronder een speciaal telefoonnummer die open werd gesteld vanuit de gemeente. Via dit telefoonnnummer kan iedereen zijn vragen stellen over het eigen perceel wat op de lijst staat. Dit telefoonnummer is een belangrijke stap naar een goede communicatie en een mogelijkheid om misverstanden en onwaarheden weg te nemen. Bel naar 071-3660000 en vraag naar handhaving agrarische gronden.

Intussen hebben Hetty Koning, haar buren van haar paardenweitje en andere eigenaren te horen gekregen niet gehandhaafd te zullen worden, iets waar Hetty natuurlijk ontzettend blij mee is.

Maar dit neemt niet weg dat er voor sommige een gerechtigd handhaven zal volgen. Voor die paardeneigenaren hoopt Hetty dat de gemeente in oplossingen blijft denken, iets wat zij in haar voorbijgaande brieven altijd heeft aangegeven en waar haar gedachten nog hetzelfde over zijn, elk paard die op straat komt te staan is er 1 teveel

Hetty oppert bijvoorbeeld als oplossing of er bij handhaving van paardenweitjes niet gedacht kan worden aan oa een uitstervingsbeleid, iets wat veel dierenleed zal voorkomen. Zij hoopt dat iedereen met elkaar in gesprek blijft en dat er in oplossingen gedacht blijft worden.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.