Datum: 21-10-2021 - 03:20
25
jan
'21
ANLV Geestgrond pleit voor bescherming van 34 gebieden in Bollenstreek.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

ANLV Geestgrond pleit voor bescherming van 34 gebieden in Bollenstreek.

De Agrarische Natuur en Landschapsvereniging Geestgrond is een vereniging voor boeren en burgers die het landschap in de Bollenstreek wil beschermen. Vanuit ANLV Geestgrond willen we ook de biodiversiteit in de Bollenstreek vergroten. Dit doet wij op verschillende manieren. ANLV Geestgrond volgt de ruimtelijke ontwikkelingen in de Duin- en Bollenstreek...

Gemeenten waaronder Noordwijk, Teylingen en Lisse schrijven momenteel hun omgevingsvisies. Het bestuur van ANLV Geestgrond reikt aan deze gemeenten een zienswijze aan (samenvatting hier op BON) over die gebieden, die volgens ons beschermd moeten worden. Bepalend daarbij zijn de aanwezigheid van biodiversiteit, openheid, rust en het aantal landschapselementen.

We zijn in drie stappen gekomen tot deze zienswijze: In de eerste stap zijn de gebieden geïnventariseerd in de Bollenstreek. De gebieden staan in tabel 4. Daarbij is gebruik gemaakt van nota’s uit het verleden (inclusief de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek uit 2016, kortweg ISG 2016) en huidige gebiedsindelingen voor het tellen van boerenlandvogels door diverse instanties en personen.

In de tweede stap wordt gekeken hoe de ISG 2016 de openheid en natuurwaarden van de gebieden beschermt. En daarna bepalen we de grootte van de biodiversiteit in de vastgestelde gebieden op grond van de bij ons beschikbare telgegevens van vogels.

In de derde en laatste stap worden uiteindelijk die gebieden weergegeven nadat ook de criteria van de aanwezigheid van openheid/rust en de aanwezigheid van landschapselementen mee zijn genomen. Onze inventarisatie leidt tot een lijst van 34 gebieden die beschermd moeten worden. De selectie van gebieden op grond van de criteria openheid en rust is kwalitatief.

ANLV Geestgrond vindt dat er een kwantitatieve monitoring voor de komende jaren opgezet moet worden. Deze vraag zal meegenomen worden naar het Living Lab dat in januari 2021 van start gaat.

 

 

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.