Datum: 18-05-2022 - 08:25
15
jan
'21
Gemeente start campagne 'Statiegeld op blikjes, Yes We Can!' En Blik Op 5 dagen rapen door Z-ambassadeurs. (foto's en filmpje)
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers

Gemeente start campagne 'Statiegeld op blikjes, Yes We Can!' En Blik Op 5 dagen rapen door Z-ambassadeurs. (foto's en filmpje)

‘Statiegeld op blikjes, Yes We Can!’. Met deze enthousiaste slogan gaan 140 gemeenten, bedrijven en organisaties aan de slag met de campagne van de Statiegeldalliantie voor een snel besluit voor statiegeld op blikjes....

De gemeenten Noordwijk, Hillegom, Lisse en Teylingen hebben zich ook aangesloten bij deze alliantie. Het kabinet neemt in het najaar van 2021 een besluit over de invoering van statiegeld op blikjes. Bij voldoende draagkracht krijgt Nederland in 2022 statiegeld op blikjes.

Vanochtend om 10.00 uur kwam een klein select groepje bij elkaar bij de Vuurtoren. Wethouder Sjaak van den Berg (duurzaamheid), Z-ambassadeur Rob Choufoer met zijn bakfiets, Jamie de Ridder (ondersteuner duurzaamheid gemeente Hillegom/Lisse/Teylingen) en Kim van Eeden, raadslid Lijst Salman en initiatiefnemer van deze actie. 

Kim wilde zelf weten of het probleem met zwerfblikjes echt zo erg is en is om die reden met de Z-ambassadeurs mee op pad gegaan met vuilniszakken bij de hand. Het resultaat was schrikbarend en ze heeft nog meer respect gekregen voor de Z-ambassadeurs. Om inwoners te laten zien hoe belangrijk statiegeld op blikjes is, en om te laten zien over welke omvang we in de gemeente Noordwijk praten met betrekking tot blikjes, hebben de Z-ambassadeurs in het kader van de Groene Uitdaging tijdens hun opruimrondjes 5 dagen alle blikjes apart gehouden die ze tegenkwamen.

Deze volle zakken en tonnen zijn vanmorgen leeg gegooid bij de Vuurtoren. Een indrukwekkende berg blikjes is het resultaat. Maar liefst 2506 blikjes zijn er geraapt in vijf dagen tijd, ofwel 500 blikjes per dag. De noodzaak voor een snelle invoering van statiegeld op blikjes lijkt hiermee wel duidelijk.

Z-Ambassadeurs
De Z-Ambassadeurs zijn nu een jaar of 10 bezig om in de eigen leefomgeving het zwerfafval op te ruimen. Dit zorgt niet alleen voor een net straatbeeld, maar betekent ook dat het afval niet in het milieu terecht komt. In de gemeente Noordwijk zijn zo'n 60 Z-ambassadeurs actief. Het mooie ervan is dat het laagdrempelig is want er is niets verplicht. Of je nu 4x per week of 1x per 14 dagen een rondje maakt, alles is goed. 

De Z-ambassadeurs worden bijzonder actief ondersteund door de gemeente en het bedrijfsleven met materiaal dat nodig is voor het rapen. Denk aan een afvalgrijper, afvalzakken, hesje, handschoenen etc. Ze hebben de beschikking over een bakfiets, geschonken door de gemeente met sponsoring van Mooijekind Fietsen, en een zwerfafvalboot om de wateren rondom Noordwijk schoon te houden. 

Wil je ook zwerfafval opruimen tijdens het wandelen of meevaren met de zwerfafvalboot? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van de Z-Ambassadeurs.  

Wethouder Sjaak van den Berg laat in een reactie het volgende weten: "Ook binnen Noordwijk worden met grote regelmaat weggegooide blikjes aangetroffen langs bijvoorbeeld wegen, in onze plantsoenen en in de sloten. Ik zou graag zien dat inwoners verstandig omgaan met hun afval i.p.v. het zomaar weg te gooien. Statiegeld op blikjes zie ik als een extra stimulans om lege blikjes weer in te leveren. Daarbij is het materiaal van de blikjes goed her te gebruiken als nieuwe grondstof. De gescheiden inzameling wordt ook geholpen door een regeling voor statiegeld op blikjes.”

Ook burgemeester Wendy Verkleij ondersteunt de actie van harte. 

Weg met zwerfafval
Zwerfafval, blikjes en plastic horen niet in het milieu. Het kabinet en de gemeenten ondernemen daarom actie. Minder blikjes op straat betekent minder zwerfafval. Daarnaast is vanaf juli 2021 het gebruik van plastic rietjes, bordjes en bestek verboden en komt er ook statiegeld op kleine plastic flesjes. De volgende stap is het aanpakken van blikjes. Dat scheelt zo’n 125 miljoen blikjes per jaar aan zwerfafval. 

Doe mee met deze campagne
Sta jij ook achter deze campagne en wil je met jouw organisatie of bedrijf aansluiten? Dat kan eenvoudig! Kijk voor meer informatie op www.statiegeldalliantie.org/YesWeCan.

Foto's: BON, Kim van Eeden en Jamie de Ridder
Video: BON

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.