Datum: 03-03-2021 - 18:33
14
dec
'20
Het indringende verhaal van de anti-tankmuur, nieuw monument aan de Boulevard.
Geschreven door Gemeente Noordwijk

Het indringende verhaal van de anti-tankmuur, nieuw monument aan de Boulevard.

Een nieuw monument aan de kust. Een stuk van de anti-tankmuur uit de Atlantikwall. Na de vondst en het veiligstellen is nu het verhaal van dit sinistere cultureel erfgoed opgesteld en dat is indringend te noemen....

Op 22 oktober 2020 werden 2 delen van de beruchte Atlantikwall uit de bouwput op het Palaceplein in Noordwijk aan Zee getakeld. Het gaat om delen van een immense anti-tankmuur die in de Tweede Wereldoorlog is gebouwd. Door de bezetter. Een deel werd afgeleverd bij het Atlantikwall Museum Noordwijk; een ander blijft op de boulevard staan. Dat wordt een monument. 

Het verhaal vertellen

Vinden, veiligstellen en het verhaal vertellen. Dat laatste is inmiddels ook afgerond. Met 2 posters vertelt de gemeente het sinistere verhaal van de 2 reusachtige brokken geschiedenis. De posters hangen aan het hek bij de vindplaats. De informatie op de posters wordt later omgezet naar een duurzaam informatiebord dat bij het monument komt te staan. 

Het stuk anti-tankmuur vertelt het verhaal over de Tweede Wereldoorlog, de bezetting en de bevrijding. Hoe de bezetter in de oorlogsjaren de kustzone leegtrok voor de Atlantikwall en daarbij alles vernietigde. Een dreun voor de badplaatsen aan de Europese kusten. Het is geen vrolijk verhaal.

Bekijk via deze link de poster.

Foto: gemeente Noordwijk

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.