Datum: 30-11-2020 - 05:27
21
nov
'20
Vriendengroepen starten petitie om carbid schieten te behouden.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Vriendengroepen starten petitie om carbid schieten te behouden.

In het rondetafelgesprek van deze week stond het onderwerp op de agenda over het vervangen van de huidige APV’s (Algemene Plaatselijke Verordening) van Noordwijkerhout en Noordwijk, door één nieuwe, geharmoniseerde en geheel geactualiseerde APV. Na vaststelling van de nieuwe APV ..

op de eerstvolgende raadsvergadering gelden in de hele gemeente Noordwijk dezelfde basisregels voor bijvoorbeeld evenementen, uitstallingen, reclames, honden en sluitingstijden van horecabedrijven. Maar ook het afsteken van vuurwerk wordt hier in vernoemd en dat is in dit coronajaar met verbod natuurlijk een hot item.

De burgemeester gaf antwoord op vragen uit de raad of het college ook van plan was om het carbidschieten, wat niet onder het vuurwerkverbod valt, ook te gaan verbieden zoals in meerdere gemeenten waaronder Teylingen, Lisse en Hillegom aan de orde is. De burgemeester gaf aan dat in de nieuwe APV het carbidschieten vanaf 1 januari 2021, als de nieuwe APV (Algemene Plaatselijke Verordening) ingaat, wordt verboden in de gemeente Noordwijk.

Op de laatste dag van het jaar 31 december kunnen inwoners van de gemeente Noordwijk dit jaar tot middernacht nog vrijuit carbidschieten. Hiermee wil het college voorkomen dat door het vuurwerkverbod iedereen aan het carbidschieten gaat. Nu is niet iedereen het eens met het komende verbod van het carbidschieten.

Al jaren vieren vele vriendengroepen in Noordwijkerhout en omstreken oudjaar door met elkaar het jaar uit te knallen. Dit gebeurt op een verantwoorde veilige manier op de landerijen of buitengebieden. Het is net als in de oostelijke provincies een moment in het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is een traditie! Eentje welke ook nog eens op de nationale erfgoed lijst staat. 

De vriendengroepen vinden dat de gemeente niet zomaar van de ene op andere dag het carbidschieten mag verbieden. Nu het zelf afsteken van vuurwerk aan banden is gelegd lijkt een logische stap ook het carbidschieten te verbieden. Wat de gemeente vergeet is dat er meerdere mogelijkheden zijn om carbidschieten te reguleren. Er zijn dan ook genoeg mogelijkheden om veilig met elkaar een leuke middag te hebben. Laat carbidschieten bijvoorbeeld alleen op oudejaarsmiddag toe en stel een veiligheidsreglement op. Ook de plaats waar het mag worden gehouden kan in overleg, bijvoorbeeld alleen in het buitengebied of buiten de bebouwde kom. 

Daarom willen zij met de gemeente in gesprek hierover en hebben daarvoor hulp nodig! Hoe meer mensen achter de petitie staan hoe sterker ze staan. 

Vind je ook dat de traditie carbidschieten niet verboden mag worden? Teken dan de petitie.

Klik hier om de petitie te ondertekenen

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.