Datum: 05-12-2020 - 13:05
05
okt
'20
Deel Atlantikwall gevonden bij de werkzaamheden Palaceplein.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Deel Atlantikwall gevonden bij de werkzaamheden Palaceplein.

Bij de werkzaamheden aan het Palaceplein is een deel van de Atlantikwall blootgelegd. De gemeente gaat het komende week veilig stellen. Het gaat om 6 meter goed geconserveerd oorlogsbeton. De komende dagen wordt het deel verder vrij gemaakt....

Daarna komt er groot materieel naar Noordwijk aan Zee om het stuk op te takelen. Het is nog niet precies duidelijk op welke dag dat zal gebeuren. 

De kraan plaatst het deel van de Atlantikwall op de boulevard. Bij dat gedenkwaardige moment staan de gemeente en het Atlantikwall Museum Noordwijk stil. Ze werken aan de vervolgstap. Een van de mogelijkheden is er een monument van maken en het zo behouden voor het nageslacht.

Noordwijk heeft een schitterend eigen museum over het beruchte verdedigingswerk. Het ligt vlakbij de vindplaats. Direct bij het aankondigen van de werkzaamheden aan het Palaceplein hebben gemeente en museum de handen in een geslagen. Samen zullen ze het een goede bestemming geven. 

Deze modern-archeologische vondst is een nieuwe aanwinst voor Noordwijk en het museum. Het vertelt opnieuw het Noordwijkse verhaal over het verdedigingswerk. De locatie is bijzonder. Alles werd ervoor gesloopt. De oorlog en de Atlantikwall betekende een eind aan de badplaatscultuur.  

Lees ook: ‘Werk aan Palaceplein legt belangrijk stukje historie bloot

Foto’s: Thomas Steenvoorden.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.