Datum: 24-09-2023 - 01:45
10
sep
'20
Wereld Suïcide Preventiedag, vlag gehesen op de Vuurtoren en Wethouder Salman neemt boek in ontvangst.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Wereld Suïcide Preventiedag, vlag gehesen op de Vuurtoren en Wethouder Salman neemt boek in ontvangst.

Vandaag is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord, mensen die een poging hebben overleefd, familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord geraakt zijn. Astrid van Vugt, oprichter van de Rogier Hulst Foundation, heeft vanwege deze dag vanmorgen om 9 uur de vlag gehesen op de Vuurtoren van Noordwijk....

De zoon van Astrid, Rogier, heeft 8 jaar geleden een einde aan zijn leven gemaakt. Hij zat vanaf de puberteit met zichzelf in de knoop. Hij was erg talentvol als vormgever, maar door zijn perfectionisme ontwikkelde hij angst- en dwangneuroses die hij helaas uiteindelijk niet meer aan kon.

Astrid heeft de Rogier Hulst Foundation opgericht om lotgenotenbijeenkomsten te kunnen gaan organiseren, Het Roger That Inspiratielab voor jongeren en rouwretraites. 

Begin dit jaar ontstond het idee om een boek te schrijven met dit verhaal. Caroline de Bes (geboren en getogen in Noordwijk) en moeder van een dochter die door ziekte het leven een tijdje niet meer zag zitten, Astrid van Vugt en auteur Annerieke de Vries hebben de handen ineen geslagen. Annerieke heeft het verhaal van Rogier als rode draad gebruikt en er een prachtige roman van gemaakt, 'Ondersteboven'.

Na de vlag hijsen was er een bijeenkomst in De Heeren van Noortwijck, waar een korte lezing over het boek werd gehouden door Annerieke. Daarna werd het eerste exemplaar van het boek 'Ondersteboven' overhandigd aan Marjan ter Avest, directeur/bestuurder van WijzijnMIND, een stichting voor psychische gezondheid. Wethouder Dennis Salman mocht het tweede exemplaar in ontvangst nemen. Met sociale zaken in zijn portefeuille is dit zeker een heel belangrijk onderwerp waar veel aandacht voor moet zijn, aldus Dennis Salman. Blijvende inzet en aanpak van de wachtlijsten blijft noodzakelijk.

Ook landelijk is er veel aandacht voor dit onderwerp. Een camerateam van Hart van Nederland was vanmorgen aanwezig voor opnames bij de Vuurtoren en interviews. Vandaag zal in de uitzendingen van Hart van Nederland de beelden getoond worden.

Het boek 'Ondersteboven' is via deze link te bestellen. 10% van de opbrengst gaat naar de Rogier Hulst Foundation. 

Klik hier voor meer informatie over de Rogier Hulst Foundation.

Praten over zelfmoordgedachten? Of maakt u zich zorgen over iemand? Praten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

'Ondersteboven': het verhaal: Davey, de jongste zoon van Merel, wordt geplaagd door onontkoombare drukte van gedachten en prikkels van buitenaf. Op 25-jarige leeftijd, in de bloei van zijn carrière als kunstenaar en vormgever, kiest hij ervoor om uit het leven te stappen. De wereld van Merel stort in.

Merel komt erachter dat er veel tieners en jongeren zijn die worstelen met zichzelf en de wereld om hen heen. Ze denkt groots en zet al haar creativiteit in om iets voor hen te kunnen betekenen. Dan slaat het noodlot toe. Merel zit financieel aan de grond en ervaart dat rouw zich niet laat regisseren. Lukt het haar om uit de diepe put van verdriet te klauteren? Kan zij haar idealen waarmaken?

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.