Datum: 25-09-2021 - 22:40
10
sep
'20
Gemeente Noordwijk krijgt een Kinderraad.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Gemeente Noordwijk krijgt een Kinderraad.

Op woensdag 14 oktober vindt de allereerste vergadering van de Kinderraad in de gemeente Noordwijk plaats. Dit is een leuke manier om leerlingen van groep 7 en 8 met behulp van een interactieve methode kennis te laten maken met de (lokale) politiek en de gemeente. De Kinderraad is een initiatief van de gemeenteraad. 7 scholen uit de gemeente doen dit jaar hier aan mee...

Raadsleden Astrid Warmerdam en Richard Brouwer: ”Het doel van de Kinderraad is om kinderen op een speelse manier in aanraking te laten komen met de gemeente en met politiek. We laten ze ervaren hoe democratie werkt, hoe het gemeentebestuur in elkaar zit en hoe je een voorstel maakt.

Op de Dag van de Kinderraad op 14 oktober in de Duinpan in de Zilk, waar ook de gemeenteraad vergadert, vindt een echte kinderraadsvergadering plaats. Deze vergadering zal ook live worden uitgezonden en opgenomen.” Vooraf voorbereiden De kinderen bereiden zich vooraf op school voor aan de hand van lesmateriaal gemaakt door de gemeente.

Het materiaal stelt de kinderen in staat om te leren over wat de gemeente doet en wat politiek en democratie betekenen. Het materiaal begeleidt ook bij het maken van een haalbaar voorstel. Daarnaast krijgen de kinderen adviezen over presenteren en debatteren. 1 les zal worden verzorgd door een raadslid.

Voorstel De kinderen moeten tijdens de lessen een voorstel ontwikkelen wat zij later zullen inbrengen tijdens de vergadering van de Kinderraad. De kinderen kunnen namelijk een bedrag winnen van € 3.000,- voor het in de Kinderraad meest verkozen voorstel en daarmee hun plan tot uitvoer laten brengen. De in de Kinderraad ingebrachte voorstellen kunnen over van alles gaan, enige voorwaarde is dat het plan iets brengt waar zoveel mogelijk kinderen in de gemeente wat aan zullen hebben.

Burgemeester Wendy Verkleij zal de eerste vergadering van de Kinderraad voorzitten. Om een indruk te krijgen hoe de kinderraad werkt, Kun je dit filmpje uit Leeuwarden bekijken.

Voor meer info kijk op www.noordwijk.nl/kinderraad.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.