05
sep
'20
Zweeds-Nederlandse Vereniging viert 110-jarig bestaan in Huis ter Duin. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Zweeds-Nederlandse Vereniging viert 110-jarig bestaan in Huis ter Duin. (foto's)

Grand Hotel Huis ter Duin is vandaag gastheer voor de Zweeds-Nederlandse Vereniging. Zij vieren dat zij dit jaar 110 jaar bestaan. De vereniging is opgericht om de banden tussen Zweden en Nederland te verstevigen...

De burgemeester, mevrouw Wendy Verkleij, heeft de ochtend geopend met een enorm warm welkom in de gemeente Noordwijk met daarbij de hartelijke felicitaties van de gemeente Noordwijk. De plaatsvervanger van de Zweedse ambassadeur uit Den Haag, Anders Karlsland, vond het een eer te gast te zijn bij de vereniging en het 110-jarig bestaan mee te vieren. Hij sprak alle aanwezigen toe, onder andere over het thema Water wat gekozen is voor deze viering. Wat is er Zweedser én Nederlandser dan water? 

Wethouder Roberto ter Hark haakte in op het thema Water. Noordwijk heeft met een 13,4 km lang zandstrand gelegen aan de Noordzee een grote verbondenheid met water. Daarnaast grenst Noordwijk aan een groot waterwingebied, de Amsterdamse Waterleidingduinen. Maar vooral het zeewater met het hoge zoutgehalte is medebepalend voor de huidige en toekomstige ontwikkelingen van Noordwijk. Noordwijk heeft al 33 jaar de Blauwe Vlag wapperen en heeft in maart dit jaar de status Kuuroord gekregen.

In een druk programma komt het thema telkens terug. Met lezingen en workshops in diverse zalen in het hotel èn buiten op het strand is er voor iedereen wat interessants te vinden. 

Er kan vanmiddag na de lunch kennisgemaakt worden met het Vattenfall Solar Challenge Team NL, de duurzaamheidsmanager van Ikea komt vertellen over Ikea en duurzaamheid, er is een lezing over Marine life of the Baltic Sea, De KNMR gaat een lezing verzorgen en nog veel meer. 

Vanavond wordt er afgesloten met een diner met een muzikale omlijsting. Grand Hotel Huis ter Duin heeft er voor gezorgd dat de Zweeds-Nederlandse Vereniging volledig corona-proof, volgens de geldende maatregelen, de hele dag en avond hun jubileum kan vieren. 

Foto's: BlikOp Noordwijk en W. Krol