Datum: 02-10-2023 - 23:46
02
sep
'20
VVE De Heemborgh maakt zich ernstig zorgen over de drainage plannen Parallelboulevard.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

VVE De Heemborgh maakt zich ernstig zorgen over de drainage plannen Parallelboulevard.

Vereniging Van Eigenaren De Heemborgh maakt zich ernstig zorgen over de aanleg van de drainering onder de Parallel Boulevard. Dat schrijven zij in een zienswijze gericht aan het college en de raad. De Heemborgh heeft 257 appartementen eigenaren van de Beyaert, Adelaar, Reinout, Ritsaert, Lage Wurft, Writsaert en horeca...

De Writsaert appartementen zijn gebouwd op 1 verdieping van de parkeergarage, daarop zijn 4 woonlagen gebouwd. De parkeergarage staat op zandgrond, en is niet op palen
gebouwd. Deze parkeergarage staat ongeveer 1 meter boven het maaiveld. Aan de overzijde van de Writsaert appartementen staat op 19 meter afstand La Courbé appartementen en onder de appartementen is een parkeergarage, deze is ook op zandgrond en niet op palen gebouwd.

De grote zorgen die de eigenaren hebben is dat kleigrond groter is als zandgrond en beide grondsoorten komen voor op de Parallel Boulevard. Door mechanische weerstand van zandgrond op de Parallel Boulevard en ontgraving van de bodemstructuur, met daarin een put van (6 tot) 8 meter te graven, kan hierdoor door de grote druk een verschuiving ontstaan en het zand in beweging brengen.

Ook met het inbrengen van sleuf bekisting in de put kan de bekisting wegzakken in de kleigrond. Door de aanleg van de drain, de ontgraving van de bodemstructuur met zware machines en de belasting daardoor aan de appartementen aan beide zijden, kan schade ontstaan aan de gebouwen met scheefstand en scheuren in de binnen en buitenmuren.

De Heemborgh wil graag van de gemeente weten of de afstand van de sleufbekisting voldoende is en of er aannemelijk kan worden gemaakt dat er geen schade ontstaat aan het Heemborgh gebouw en La Courbe.

Daarnaast is de vraag of de aannemer zijn werkzaamheden volgens het bestek uitvoert en ISO geclassificeerd is, en is er ook een verzekering afgesloten voor alle partijen mocht er eventueel schade ontstaan?

Op 29 maart jl. is er een praktijkproef uitgevoerd op het Palaceplein, deze is echter uitgevoerd met kleinere machines, niet te vergelijken met de werkzaamheden die gaan plaatsvinden op de Parallel Boulevard. Daarom wil De Heemborgh de gemeente aansprakelijk stellen bij eventuele schade, gezien het grote risico.

Zij verzoeken de gemeente de gestelde vragen schriftelijke te beantwoorden.

Detailtekening: gemeente Noordwijk

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.