Datum: 12-04-2021 - 03:26
28
aug
'20
Werk aan Palaceplein legt belangrijk stukje historie bloot.
Geschreven door Gemeente Noordwijk

Werk aan Palaceplein legt belangrijk stukje historie bloot.

Bij de herinrichting van het Palaceplein in Noordwijk aan Zee, vlakbij de kust, stuit de aannemer op een deel van de Atlantikwall. Tijdens de graafwerkzaamheden wil de gemeente Noordwijk graag een stukje van deze historische vondst veiligstellen....

Op naar een nieuw monument. De werkzaamheden beginnen op maandag 31 augustus 2020 en duren tot februari 2021. 

De Atlantikwall is een beruchte verdedigingslinie die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa werd aangelegd. Dat gebeurde onder regie van de bezetter. De coördinatie ervan lag bij Organisation Todt. Langs de hele Nederlandse kust voerden Nederlandse aannemers het werk uit. De aanleg van de Atlantikwall betekende het einde van menig florerend Europese badplaats.  

Reconstructie van een gemeentelijk parkeerterrein 

De plannen van de gemeente hebben minder impact. Tijdens het werk op het Palaceplein zullen gevonden delen van de Atlantikwall worden afgevoerd, zodat de weg vrij is voor de reconstructie van het gemeentelijke parkeerplein en de nieuwe ontsluiting ervan .  

Veiligstellen van een goed stuk  

Gemeente Noordwijk is van plan om gedurende de werkzaamheden een deel van de Atlantikwall veilig te stellen. Op voorwaarde natuurlijk dat er tijdens het blootleggen een geschikt stuk muur uitgezaagd en veilig afgevoerd kan worden. Een stuk van ongeveer anderhalve meter is voldoende voor een monument. Het college neemt begin september 2020 het besluit om hiervoor binnen de projectkosten van het werk aan het Palaceplein een kleine € 16.000,- beschikbaar te maken. 

Blootleggen is beleven 

Wethouder Roberto ter Hark, toerisme en economie: “Noordwijk staat dit jaar stil bij ’75 jaar vrijheid’. Door Covid-19 hebben we helaas veel evenementen moeten afgelasten. We hebben nu de kans het verhaal over de bezetting en de bevrijding te beleven. Om stil te staan wat de impact van de oorlog is geweest. Het is en blijft de moeite waard om het te vertellen. Het monument zal een mooie aanvulling zijn op het Atlantikwall Museum Noordwijk, het Museum Engelandvaarders en de wandelroute langs Tweede Wereldoorlog plekken in onze duinen.”

Foto: gemeente Noordwijk

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.