Datum: 08-12-2021 - 01:42
26
aug
'20
Cast van 'WAT ZOU JIJ DOEN?' heeft bijzondere ontmoeting met het schip 'Nooit Volmaakt'.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Cast van 'WAT ZOU JIJ DOEN?' heeft bijzondere ontmoeting met het schip 'Nooit Volmaakt'.

Het verhaal: Wanneer Frederique tijdens een bezoek aan Museum Engelandvaarders door een onverwachte wending in 1943 terechtkomt, wordt ze verscheurd door de oorlog. Stilstaan is levensgevaarlijk. Deze nieuwe situatie dwingt haar tot het maken van ongelooflijk...

moeilijke keuzes. Het interactieve theaterspektakel van ZEEPaanZEE en Museum Engelandvaarders speelt een fictief verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen. 

Adri van der Knaap, bestuurslid van Museum Engelandvaarders is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het theaterstuk. Als mooie aanvulling daarop is het gelukt om de 'Nooit Volmaakt' naar Katwijk te krijgen, deze boot is van groot belang geweest voor de Engelandvaarders. Deze boot speelt ook een rol in de theatervoorstelling. De boot is meerdere keren gebruikt door schipper Kees Koole om Engelandvaarders weg te zetten via de Haringvliet. De mensen (Engelandvaarders) kwamen op het schip en werden dan gedropt met een klein bootje op de Haringvliet en van daaruit gingen ze verder naar Engeland. Een aantal is het daadwerkelijk gelukt om in Engeland aan te komen.

Eddy Jonker is daar een mooi voorbeeld van. Hij is medeoprichter van het Museum Engelandvaarders, en ook hij is mee gevaren met het schip 'Nooit Volmaakt'. Met 10 mede Engelandvaarders, waaronder twee piloten die neergestort waren, zaten ze in het vooronder verstopt onder de aardappelen. Ze kregen zelfs een keer controle door Duitsers maar de mensen werden niet ontdekt. Het was toen vreselijk slecht weer, erg mistig,  en dat maakte dat de Duitsers ze wel hoorden maar niet zagen. De kogels vlogen om hun hoofd maar ze werden niet geraakt.

Ook nog een aantal andere keren hebben dit soort transporten plaats gevonden. Kees Koole was eigenaar van een werf, en was onderdeel van een gezin met een aantal broers. Een van de broers was aan het begin van de oorlog doodgeschoten door de Duitsers en dat had Kees gezien. Dat was voor hem aanleiding om in het verzet te gaan en de Duitsers op alle mogelijke manieren dwars te zitten. Kees Koole heeft de oorlog overleefd. Er zijn een aantal keer huiszoekingen gedaan maar er is nooit wat gevonden en Kees is nooit opgepakt. 

Kees Koole heeft in 1946 van president Eisenhower een onderscheiding gekregen voor het feit dat hij Amerikaanse, Canadese en Engelse piloten had vervoerd. 

Het theaterstuk gaat over Engelandvaarders, en de verhalen van de Engelandvaarders komen tot uiting in voorstelling. Martine Zeeman heeft het verhaal van deze boot verwerkt in de voorstelling. Martine was er dan ook zeer blij mee dat het schip voor één dag naar Katwijk is gekomen. Het was de bedoeling dat er gevaren zou gaan worden maar door de storm was dat helaas niet mogelijk. De cast vond het zeer bijzonder om het schip te bezoeken. Zo kunnen zij zich nog meer inleven in het verhaal wat zij gaan vertellen.

Daan de Bruyn is de huidige schipper van de 'Nooit Volmaakt'. Het schip is door de vorige eigenaar 5 meter ingekort en en werd onder een andere naam gebruikt voor de mosselvangst. Daan de Bruyn heeft uiteindelijk het schip in handen gekregen en volledig laten restaureren. Het schip kreeg toen ook haar oude naam terug. Eddy Jonker is nog eens op bezoek geweest op het schip. Hij vond dat heel bijzonder.

WAT ZOU JIJ DOEN? Een theaterspektakel met een combinatie van o.a. (historisch) filmmateriaal, livemuziek en ontwapenend spel! Met o.a. Julia van der Vlugt, Wolter Weulink, Dana Zeeman, Cathalijne de Sonnaville en Frank Beurskens. Meer informatie en kaarten: www.zeepaanzee.nl  en Theater De Muze. Alle voorstellingen voldoen ruimschoots aan de geldende corona maatregelen. Er zijn daarom per voorstelling een beperkt aantal kaarten beschikbaar dus wacht niet te lang met bestellen!

Speeldata en tijden:

3 september: 20u

4 september: 20u

5 september: 15u & 20u

6 september: 15u & 20u

Bekijk onder het artikel de trailer.

Foto's: BON

 

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.