Datum: 28-09-2021 - 08:27
25
aug
'20
UPDATE 25 augustus 2020: Coronanieuws en nieuwe cijfers Duin- en Bollenstreek.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

UPDATE 25 augustus 2020: Coronanieuws en nieuwe cijfers Duin- en Bollenstreek.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. Blik Op Noordwijk plaats op dit moment de totaal cijfers van de afgelopen week iedere zaterdag of zondag in een nieuwsitem. Mocht er aanleiding toe zijn dan melden we u het laatste nieuws tussendoor. Er zijn verschillende manieren om de verspreiding van COVID-19 in Nederland te laten zien....

Verschillende coronacijfers:

- De beste data die er volgens het RIVM op dit moment zijn, zijn de ziekenhuisopnames per gemeente. De coronakaart van het RIMV laat het aantal ziekenhuisopnames zien per 100.000 inwoners. Deze zijn voor u omgerekend naar het werkelijk aantal opnames per gemeente in de Duin- en Bollenstreek en de totaalcijfers van de Regio Holland Rijnland.

- Het RIVM gepubliceerd sinds 16 april ook over het aantal mensen dat per gemeente is overleden na een besmetting met het coronavirus. Het gaat in deze kaart om patiënten die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Alleen mensen die positief zijn getest op het virus, zijn hierbij meegenomen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk dus hoger.

- De 'oversterfte' tegenover de normale sterftecijfers per week per gemeente, in de Duin- en Bollenstreek en de totaalcijfers van de Regio Holland Rijnland. Let daarbij op: in kleine gemeenten kan het aantal overledenen sterk fluctueren. Een toe- of afname in een bepaalde week kan toeval zijn en hoeft niet het gevolg te zijn van de coronacrisis.

Klik hier voor de cijfers.

Update 25-08-2020 (week 34):

GGD Hollands Midden Oproep VWS en GGD’en: ‘Testen: graag! Maar alleen bij klachten’. Waarom? Lees het nieuwsbericht, klik hier.

Gemeente Noordwijk Vanaf 21 augustus geldt de nieuwe noodverordening van VRHM. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de aangepaste maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In week 33 zijn 61 bedrijven failliet verklaard. (Bron:CBS) In week 33 zijn 61 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 16 meer dan in week 32. In de eerste 33 weken van 2020 zijn 2.287 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 97 minder dan in dezelfde periode van 2019. In week 33 zijn 53 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet verklaard, 12 meer dan in week 32. Daarnaast zijn 8 eenmanszaken failliet verklaard, 4 meer dan een week eerder.

Gemeenteraad geïnformeerd over ontwikkelingen coronacrisis Loco burgemeester Sjaak van den Berg heeft de gemeenteraad geïnformeerd over de ontwikkelingen met betrekking tot de coronacrisis met een brief. Hij bespreekt hier de ontwikkelingen in Noordwijk en de Veiligheidsregio.

 Update 16-08-2020 (week 33):

De website http://coronatest.nl is live!

Log in met je DigiD. Je ontvangt een afspraakbevestiging via sms en email. Na de test ontvang je binnen 48 uur een berichtje dat weer kunt inloggen met je DigiD voor de uitslag.

Update 10-08-2020 (week 32):

Oproep GGD Hollands Midden:

Was jij op zaterdag 25 juli tussen 21.00 en 23.30 in poolcafé The Pocket in Katwijk èn heb je één of meerdere (milde) klachten die op corona kunnen wijzen? Bel ons direct: 085-0782878. Noem nummer 37373 en vermeld dat je café The Pocket hebt bezocht.

In week 31 zijn 51 bedrijven failliet verklaard.

In week 31 zijn 51 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 14 meer dan in week 30. In de eerste 31 weken van 2020 zijn 2.178 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 61 minder dan in dezelfde periode van 2019. In week 31 zijn 45 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet  verklaard, 10 meer dan in week 30. Daarnaast zijn 6 eenmanszaken failliet verklaard, 4 meer dan een week eerder.

Update 26-07-2020 (week 30):

Gemeente Noordwijk: Je kunt weer online een afspraak maken voor een bezoek aan de publieksbalie van gemeente Noordwijk. Het is niet nodig om eerst telefonisch contact op te nemen. klik hier voor de link naar ‘internetafspraken gemeente Noordwijk’.

GGD Hollands Midden: Heb je een coronatest gedaan bij een van onze testlocaties? Wacht je al 48 uur of langer op je testuitslag? Wil of kun je niet langer wachten? Bel dan ons callcenter op 085-0782878. Bereikbaar van 08.00 - 20:00 uur. NB: bel niet als de 48 uur nog niet voorbij zijn.

ISD Bollenstreek: De Tozo-regeling voor ondernemers is verlengd tot 1 september 2020.  Klik hier voor meer informatie over de regeling.

Update 20 juli 2020 (week 29):

Nieuwe uitbraak in de regio, klik hier voor het item (bron: BlikOp Lisse).

Burgemeester informeert organisaties evenementen hoe de draad weer op te pakken, klik hier voor het artikel.

In week 28 zijn 64 bedrijven failliet verklaard. (Bron CBS) In week 28 (6 tot en met 12 juli) zijn 64 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard, 1 minder dan in week 27 aldus het CBS. In de eerste 28 weken van 2020 gingen er 2.033 bedrijven en instellingen failliet, 4 meer dan in dezelfde periode van 2019. In week 28 zijn 56 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet verklaard, 2 meer dan in week 27. Daarnaast zijn er 8 eenmanszaken failliet verklaard, 3 minder dan een week eerder.

Update 12 juli 2020 (week 28):

In meeste sectoren minder zorgen over voortbestaan. (Bron CBS) Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de onroerend goed sector, de detailhandel en de informatie en communicatie het geval. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de verwachte gevolgen van de coronacrisis, dat begin juni onder bedrijven werd gehouden. Klik hier voor meer info.

Wat zijn de economische gevolgen van corona? (Bron CBS) Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2020 met 1,5 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019. Het groeicijfer is opwaarts bijgesteld. Bij de eerste berekening, die is gepubliceerd op 15 mei, kwam de krimp uit op 1,7 procent. De krimp van het bbp in het eerste kwartaal van 2020 is vooral toe te schrijven aan de gedaalde consumptie door huishoudens. Klik hier voor meer info.

GGD Hollands Midden - corona testen Als je getest bent op het coronavirus, dan word je binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Aan welke regels moet je je houden totdat de uitslag bekend is? En je huisgenoten? Meike Hensing, verpleegkundige callcenter, geeft uitleg, klik hier.

Update 5 juli 2020 (week 27):

Impactanalyse coronacrisis

De raad heeft ter kennisname de tweewekelijkse impactanalyse coronacrisis ontvangen. In deze analyse wordt de impact van de coronacrisis op de Noordwijkse samenleving geschetst en wordt aangegeven hoe de effecten kunnen worden omgebogen. Deze impactanalyse is de laatste volledig bijgewerkte editie. Vanaf nu worden alleen nieuwe inzichten verwerkt in een compactere rapportage. 

De basisregels blijven onverminderd belangrijk en 1,5 meter afstand houden blijft de norm. Dat vraagt zelfdiscipline en verantwoordelijkheid van ons allemaal. Als we nu met elkaar verslappen in het naleven van de basisregels is de kans zeer reëel dat het virus weer oplaait en de versoepelingen moeten worden teruggedraaid. Ter informatie: wereldwijd is het aantal nieuwe besmettingen op dit moment hoger dan ooit. Met het internationale profiel dat Noordwijk heeft is dat zeker iets om serieus te nemen. Klik hier voor de gehele brief over de impactanalyse coronavirus.

8e noodverordening veiligheidsregio Hollands Midden

De 8e Noodverordening van de voorzitter van de veiligheidsregio Hollands Midden met daarin de voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus/COVID-19 is op 30 juni 2020 ingegaan. Klik hier om de gehele 8e noodverordening te lezen.

ISD Bollenstreek: Extra ondersteuning voor ondernemers verlengd.

Het Kabinet heeft de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) verlengd met vier maanden. Dit betekent dat ondernemers die voldoen aan de voorwaarden ook na 1 juni 2020 en nog voor maximaal 4 maanden in aanmerking kunnen komen. Klik hier voor meer informatie over de verlengde maatregel.

Update 27-06-2020 (week 26):

Ministerie van BZK Huurders met een tijdelijk huurcontract kunnen hun contract tot uiterlijk 1 november 2020 verlengen. Minister Kajsa Ollongren vindt het belangrijk dat in deze periode geen mensen op straat komen te staan. Daarom wordt de huidige wet verlengd. Klik hier voor meer info. In week 25 zijn 84 bedrijven failliet verklaard. (Bron CBS) In week 25 (15 tot en met 21 juni) zijn 84 bedrijven en instellingen (incl. 12 eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 24 meer dan in week 24. In de eerste 25 weken van 2020 gingen er 1.871 bedrijven en instellingen failliet, 69 meer dan in dezelfde periode van 2019. Het CBS brengt tijdens de corona-crisis wekelijks de ontwikkeling van het aantal door rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld.

Consumenten iets minder somber in juni. (Bron CBS) In juni zijn consumenten wat minder somber, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op -27, tegen -31 in mei. De koopbereidheid is minder negatief. Het oordeel over het economische klimaat verandert niet. Met -27 ligt het consumentenvertrouwen in juni ver onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-5). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

ISDBollenstreek - Tozo 2 regeling. Speciaal voor zelfstandig ondernemers is er Tozo 2. Hoe werkt de aanvraag van deze regeling? Bekijk het stappenplan, check: https://bit.ly/3h5yu0S

Rijksoverheid coronamaatregelen per 1 juli 2020. We starten een nieuw hoofdstuk in de aanpak van het coronavirus. 1,5 meter afstand blijft de norm. Door afstand te houden, geven we elkaar meer ruimte. Meer informatie over de algemene regels, meer info: http://Bit.ly/2VeVBgi

Zaterdag 20 juni 2020

In week 24 zijn 60 bedrijven failliet verklaard. (Bron CBS) In week 24 (8 tot en met 14 juni) zijn 60 bedrijven (waaronder 1x Noordwijk en 1x Noordwijkerhout) en instellingen (incl. 6 eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 11 minder dan in week 23. In de eerste 24 weken van 2020 zijn er 1.787 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 66 meer dan in dezelfde periode van 2019. Het CBS brengt tijdens de corona-crisis wekelijks de ontwikkeling van het aantal door rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld.

Impactanalyse Coronacrisis gemeente Noordwijk - peildatum 13 juni 2020. Het college van B&W geeft regelmatig memo uit en die heeft tot doel de gemeenteraad tweewekelijks te informeren over de impact van de coronamaatregelen op de maatschappij en op de gemeente. Daarbij wordt niet ingegaan op de crisisbestrijding, maar op de effecten van de crisis. De focus ligt daarbij op effecten op de Noordwijkse samenleving en effecten op de gemeente Noordwijk. Klik hier voor de memo Impactanalyse Coronacrisis.

8e Brief aan de Gemeenteraden inzake COVID-19 van Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) Klik hier voor de brief.

Zaterdag 13 juni 2020

GGD Hollands Midden Ons corona dashboard https://eengezonderhollandsmidden.nl/dashboard/dashboardthemas/weekcijfers is vernieuwd. Vanaf vandaag kun je zien hoeveel inwoners per gemeente zich bij een van de teststraten in onze regio hebben laten testen. Ook het aantal positief geteste personen uit de teststraten staat nu in het overzicht.

Resultaten 3e gedragsonderzoek corona bekend. (GGD Hollands Midden) Gevoelsmatig neemt dreiging van virus af. Maar het naleven van hygiënemaatregelen, zoals vaak handen wassen en niezen in de elleboog, blijft stabiel. 1.5 meter afstand houden is steeds moeilijker. Lees verder: https://bit.ly/3cUk0O5

Omgevingsdienst West-Holland Door het coronavirus is het Bouwloket in Noordwijk gesloten en ook niet beschikbaar op afspraak. Wij zijn op werkdagen bereikbaar via e-mail en telefoon. U kunt uw vragen aan ons stellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en per telefoon via 071- 4083200. http://bit.ly/37rYXkW

Zaterdag 6 juni 2020:

GGD Hollands Midden De gevolgen van de coronacrisis zijn voelbaar voor ons allemaal. Er zijn al veel initiatieven om mensen mentaal te ondersteunen. Die zijn niet allemaal even goed vindbaar. Daarom is er nu één online loket: het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19. Klik hier voor meer informatie.

In week 22 zijn 75 bedrijven failliet verklaard. Bron CBS In week 22 (25 tot en met 29 mei) zijn 75 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 10 minder dan in week 21. In de eerste 22 weken van 2020 zijn er 1.651 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 53 meer dan in dezelfde periode van 2019. Vanaf 2019 is de trend licht stijgend. Klik hier voor meer informatie.

Donderdag 28 mei 2020:

ISDBollenstreek: Speciaal voor ondernemers/zzp'ers! Het Kabinet heeft de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) vanaf 1 juni 2020 verlengd met drie maanden. Klik hier voor meer informatie.

ISDBollenstreek: dienstverlening: Langzaamaan worden de corona maatregelingen versoepeld en passen wij onze dienstverlening hierop aan. Dit betekent dat we klanten weer uitnodigen voor een afspraak bij ons op kantoor of dat we op huisbezoek gaan. Klik hier voor meer informatie.

In week 21 zijn 85 bedrijven failliet verklaard in Nederland. In week 21 (18 tot en met 22 mei) zijn 85 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 7 minder dan in week 20. In de eerste 21 weken van 2020 zijn er 1.575 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 60 meer dan in dezelfde periode van 2019. Vanaf 2019 is de trend licht stijgend.

Zaterdag 23 mei 2020:

Sterfte in week 20 lager dan normaal: Lees meer bij de bron CBS, klik hier.

Gemeente Noordwijk Twitterbericht. Hemelvaartsdag 2020. Onze indruk. Druk. Maar beheersbaar. Geen incidenten. Noordwijk OpenUp. Stap voor stap en volgens de corona voorschriften. Zo bouwen we de anderhalvemetersamenleving op. Iedereen heel erg bedankt.

Woensdag 20 mei 2020:

Volgende stap versoepeling maatregelen. Bron gemeente Noordwijk.

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni worden opnieuw enkele maatregelen versoepeld. Zo wordt 'alleen' weer iets meer 'samen'.

Stap voor stap Stap voor stap komt er iets meer ruimte. De aanpassingen van de maatregelen per 1 juni gelden o.a. voor groepen, de horeca, onderwijs en culturele instellingen. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van wat er wijzigt.

Voor iedereen blijft gelden:

* Was vaak uw handen.

* Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.

* Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.

* Schud geen handen.

* Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.

* 70-plussers of mensen met een kwetsbare gezondheid zijn extra voorzichtig.

* Werk zoveel mogelijk thuis.

* Blijf thuis bij verkoudheidsklachten.

* Vermijd drukte (ga weg als u geen 1,5 meter afstand tot anderen kunt houden).

Vertrouwen consument neemt in mei verder af. Bron CBS

Door de coronacrisis liep het vertrouwen van consumenten in april een historische deuk op. In mei neemt het consumentenvertrouwen verder af en komt uit op -31. Consumenten oordelen fors negatiever over het economisch klimaat in de afgelopen 12 maanden. De koopbereidheid daarentegen verandert niet.

Sterfte ook bij Wlz-zorggebruikers bijna op normaal niveau. Bron CBS

In week 19 (4 mei tot en met 10 mei) stierven ongeveer 1 170 mensen die langdurige zorg kregen, zo’n 250 minder dan in week 18. Het aantal overledenen in week 19 is daarmee gelijk aan het gemiddelde van week 1 tot en met 10, maar nog wel iets boven het niveau dat normaal is voor de tijd van het jaar. Het gaat hier om mensen die zorg ontvingen op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit zijn mensen die zorg thuis kregen of in een verpleeg-, verzorgingshuis of andere zorginstelling woonden. Ook bij de overige bevolking van Nederland daalde de sterfte in week 19. Dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Zaterdag 16 mei 2020:

Failliet: In eerste week van mei 55 bedrijven failliet verklaard. Bron CBS, klik hier voor het bericht.

Meer spanningen bij gezinnen : Het aantal meldingen bij Veilig Thuis is opgelopen. Er is meer huiselijk geweld of kindermishandeling. Maar is er een verband met corona? Dat verband is er niet blijkt uit de collegebeantwoording op schriftelijke vragen van het CDA. Klik hier voor het volledige bericht.

Woensdag 13 mei 2020:

5e Noodverordening Veiligheidsregio Hollands Midden Vanaf maandag 11 mei 2020 is de 5e noodverordening van kracht. Deze nieuwe noodverordening is nodig om te zorgen dat de nieuwe coronamaatregelen gehandhaafd kunnen worden.

Ook voor Noordwijk De Veiligheidregio Hollands Midden kondigde deze 5e noodverordening (pdf) af. Deze noodverordening geldt ook voor het grondgebied van de gemeente Noordwijk. De kustgemeente is een van de gemeenten die deel uitmaakt van deze veiligheidsregio en werkt er nauw mee samen om coronaverspreiding te voorkomen en om stap voor stap op een verantwoorde manier de maatregelen te versoepelen

Donderdag 7 mei

Nieuwe coronarichtlijnen geven iets meer ruimte Vanaf maandag 11 mei 2020 kunnen we elkaar iets meer ruimte geven en tegelijkertijd daarbij het coronavirus onder controle houden. De komende maanden kan er, als het goed gaat, stap voor stap nog meer ruimte komen. Ons gedrag bepaalt hoe dat gaat. Klik hier voor meer informatie.

ISD-Bollenstreek Regiotaxi. Niets is momenteel meer 'normaal', zo ook bij de Regiotaxi. Om het vervoer veilig te kunnen blijven uitvoeren zijn een aantal maatregelen van toepassing. Klik hier voor meer info.

Centrum Jeugd en Gezin ZH Noord Vanaf 11 mei gaan de basisscholen weer open. De meeste kinderen hebben er veel zin in. Maar sommige dingen zullen anders gaan dan jij en je kind gewend zijn. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft tips die helpen bij de voorbereiding op teruggaan naar school. https://nji.nl/nl/coronavirus

Rijksoverheid: Vanaf maandag 11 mei geven we elkaar stap voor stap meer ruimte. Dit kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus blijft houden. Klik hier voor meer informatie over de versoepeling en de voorwaarden.

Woensdag 6 mei 2020:

Burgemeester Wendy Verkleij schrijft een nieuwe brief aan de inwoners van de gemeente Noordwijk. Klik hier voor de brief aan alle inwoners van de gemeente Noordwijk.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden schrijft een nieuwe brief aan de raden inzake COVID-19 en de huidige stand van zaken. Klik hier voor de 7e brief van Veiligheidsregio Hollands Midden.

Vrijdag 1 mei 2020

om 12:00 uur nieuwe noodverordening in werking. In de 4e noodverordening zijn de landelijke wijzigingen, volgens de aanwijzing van de minister, opgenomen met betrekking tot buiten sporten en bewegen voor jongeren (per 29 april 2020) en de openstellingen van het (speciaal) basisonderwijs en kinderopvang (per 11 mei 2020). Klik hier voor meer info.

ISDBollenstreek Speciaal voor ondernemers/zzp'ers In de Tozo update van 30 april krijg je meer informatie over het aanpassen van de aanvraagperiode en het inkomstenformulier. Klik hier voor meer info.

GGD Hollands Midden Hoe gaan we weer terug naar de samenleving zoals we die kennen? En zal het virus uiteindelijk verdwijnen? Of het komt het coronavirus net zoals het griepvirus ieder jaar weer terug? Onze directeur Sjaak de Gouw geeft antwoord. Klik hier voor het filmpje

Update 29 april 2020

Herdenken en vieren 4 en 5 mei: Het had bijzonder moeten worden: 4 en 5 mei 2020. Dit jaar herdenken we namelijk dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. 75 jaar vrijheid, vrede en stabiliteit is ongekend. Maar groots herdenken en vieren is er niet bij. Het devies is dan ook: 4 en 5 mei vier je dit jaar thuis. Jammer. Teleurstellend. Zeker. Maar misschien is het juist deze beperking die ons uitdaagt om er ondanks alles wat van te maken. Zorg goed voor elkaar. Let op elkaar. Help waar je kuntLees hier het volledige programma van de gemeente Noordwijk.  

Buiten sporten met de nieuwe coronamaatregelen: Lees hier alle maatregelen en richtlijnen voor kinderen om buiten te kunnen sporten.

GGD Hollands Midden Nu we veel thuis zijn brengen gezinsleden meer tijd dan anders met elkaar door. Dit geeft soms spanningen, waardoor huiselijk geweld kan toenemen. Je kunt hierover praten of advies vragen bij Veilig Thuis via 0800-2000, zie de link 'ik vermoed huiselijk geweld'.

Gemeente Noordwijk doet mee aan onderzoek TU Delft: Hoe kunnen we de coronamaatregelen het beste versoepelen in Nederland? TU Delft start een grootschalig online onderzoek naar onze voorkeuren voor Nederlandse exitscenario’s. Iedereen kan nu meedenken over hoe om te gaan met versoepeling van de coronamaatregelen. Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk doen mee met dit onderzoek. Klik hier voor de link naar het onderzoek van TU Delft.

Update 25 april 2020

Gemeente neemt zorgen weg bij subsidieontvangers De financiële afspraken voor dit jaar komt de gemeente op voorhand gewoon na. Zo laat de gemeente alle organisaties weten die voor 2020 een subsidie hebben gekregen. Klik hier voor meer info.

Update 22 april 2020

Maatregelen corona verlengd. Coronabesmettingen voorkomen. Het blijft topprioriteit. Op dinsdag 21 april 2020 werden de nieuwe maatregelen bekendgemaakt. Klik hier voor meer info.

ISD-Bollenstreek Tozo regeling ondernemers. De Tozo regeling is formeel en juridisch vastgelegd door het Rijk. Naast de getekende verklaring dat jouw bedrijf als gevolg van het Coronavirus is geraakt, moet je ook een toelichting geven! Klik hier voor meer info

Dodenherdenking en evenementen Brief college over gevolgen coronacrisis voor Dodenherdenking en evenementen. Klik hier voor de brief.

Update 16 april 2020.

De gemeente neemt weer maatregelen voor het komende weekend om bezoek aan Noordwijk te ontmoedigen. Klik hier voor het gemeentebericht betreffende het ontmoedigingsbesluit komend weekend.

Update 13 april 2020

De bollenkwekers gaan hun velden met bloemen eerder leeghalen. Ze hopen daarmee te voorkomen dat de toeristen/dagjesmensen blijven komen naar de Bollenstreek. Dat hebben ze aan de gemeenten Hillegom en Lisse laten weten. Normaal laten ze de bloemen zolang mogelijk staan om er veel mensen van te laten genieten, maar de kwekers willen iets doen tegen de strijd van het coronavirus en tegen de bezoekersstroom. Deze week gaat er begonnen worden met het koppen. Lees meer bij Leidsch Dagblad.

Politie Noordwijk bericht op de sociale media. Wegen naar en rond bollenvelden zijn dicht! Parkeerterreinen strand/duinen zijn dicht! Maak het ons en uzelf niet te moeilijk en kom dus niet naar de bollenstreek! Overtreding maatregelen is boete riskeren! Dank voor uw begrip. #blijfthuis

Burgemeesters van Lisse en Hillegom ergeren zich: Hebben sommigen een tijdje onder een steen gelegen? Mensen werden met klem verzocht om Pasen zoveel mogelijk met het eigen gezin of huisgenoten te vieren. Mensen gaven daar over het algemeen gehoor aan. Toegangswegen en parkeerplaatsen bij natuurgebieden werden afgesloten en op het strand was het rustig. Ook daar waren de parkeerterreinen afgesloten. Alleen in de Bollenstreek ging het fout. Daar trokken honderden dagjesmensen er toch op uit......Lees meer op Blik Op Lisse.

Update 10 april 2020

Verruiming openingstijden supermarkten gemeente Noordwijk Paasweekend.

Burgemeester Wendy Verkleij verruimt de openingstijden van de supermarkten in de gemeente Noordwijk dit Paasweekend om een betere verspreiding van de Paasdrukte te realiseren. Klik hier voor de brief van de burgemeester aan de raad.

Ontmoedigingsmaatregelen Paasweekend

Gemeente Noordwijk sluit dit paasweekend alle gemeentelijke parkeerterreinen en de weg naar Langevelderslag. De maatregelen zijn er op gericht om recreanten te ontmoedigen te komen. De onderliggende boodschap: vier Pasen thuis. Voor verschillende aandachtslocaties ligt een afsluitingsplan klaar. Gaat het niet goed – Meteen afsluiten. Klik hier voor het artikel op Blik Op Noordwijk met alle afsluitingen.

Oproep burgemeesters van de Bollenstreek, de Bollenstreek gaat niet op slot maar het scheelt weinig.

Dat veel mensen popelen om de bloeiende bloemenvelden te zien waar de Bollenstreek wereldberoemd om is, dat begrijpt de Hillegomse burgemeester Arie van Erk als geen ander. Zelf geniet hij er ook elk jaar weer van. ,,Maar het is nu eenmaal geen gewoon jaar. Ik doe, mede namens mijn collega-burgemeesters, een oproep aan iedereen: blijf weg!’’ Klik hier voor het artikel van het Leidsch Dagblad (bron).

Update 9 april 2020

Burgemeester Lenfrink, voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden informeert opnieuw de gemeenteraden die behoren tot deze regio. Het ziet er naar uit dat deze crisis een kwestie van lange adem wordt en nog meerdere weken of zelfs maanden gaat duren. Er is nog geen zicht op of dit ook betekent dat het huidige regionale crisisniveau (GRIP 4) en de noodverordening zolang van kracht blijven. Op dit moment blijft het zeker van kracht tot en met 28 april.

Handhaven nodig

In het kader van de bestuurlijke handhaving is tot nu toe drie keer een last onder dwangsom opgelegd. Aan een sauna, een ’zuipkeet’ en een horecagelegenheid. 

Doden, besmettingen en testen

Volgens de laatste gegevens op dinsdag 7 april 2020 in de regio Hollands Midden, volgens de gegevens die bij de GGD bekend zijn, zijn 57 personen overleden aan COVID-19 en 631 positief getest. Er zijn op dit moment in de regio nog voldoende IC-bedden beschikbaar voor COVID-19 patienten. Dit geldt ook voor het aantal vrije klinische bedden voor COVID-19 patiënten. Vooralsnog gaan de ziekenhuizen ervan uit dat ze de vraag komende weken aankunnen, maar enig voorbehoud blijft geboden. De cijfers met betrekking tot het aantal bedden zijn hard, de gegevens ten aanzien van het aantal overledenen en het aantal besmettingen zijn een onderschatting. Personen die buiten het ziekenhuis overlijden aan COVID-19 worden door de huisarts of de verpleeghuisarts als natuurlijk overlijden gemeld, meestal met longontsteking als reden voor overlijden. Het aantal personen in onze regio dat aan de gevolgen van COVID-19 is overleden zal tussen de 150 en 200 liggen.

Update 13 mei 2020

Hieronder ziet u per plaats in de Duin- en Bollenstreek t/m 30 maart van het aantal mensen die tot dan toe positief getest waren op het coronavirus, omdat niet iedereen meer getest wordt zal dus het aantal waarschijnlijk hoger liggen. De RIVM-coronakaart vanaf 31 maart, laat het aantal ziekenhuisopnames zien per 100.000 inwoners. Wij hebben dat voor u omgerekend naar het werkelijk aantal opnames per gemeente. (bron RIVM):

Aantal ziekenhuisopnames per gemeente:

Gemeente

07-05

 

23-05

 

28-05

 

06-06

 

13-06

 

20-06

 

27-06 05-07 12-07 19-07 26-07 09-08 16-08 23-08
Noordwijk  15  17  17  17 18 18 19 19 19 19 19 19 19 19
Teylingen  12  13  13  13 13 13 14 14 14 14 14 14 15 15
Lisse  6  7  7  7 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8
Hillegom  7  8  8  8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8
Katwijk  26  29  29  29 31 31 31 31 31 31 31 31 31 31

Regio Hollands Midden

  348   349 352 357 357 362 364 364 367 368 371 373 374

Aantal overledenen per week in de gemeente Noordwijk van 2019 en 2020 (Bron: CBR)

week 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 totaal
2019 8 12 10 11 8 8 10 11 1 5 13 5 7 5 3 9 12 18  4  8 12 7 6 9 3 7  
2020 9 12 9 10 10 12 4 6 10 2 8 2 12 12 5 16 5 8  6  6 4 5 7 9 7 5  
week 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52  
2019 5 4 6 2 8  10                                         235
2020 7 7 9 7 7  10                                         249

Aaantal besmettingen tot nu toe getest

Plaats 20-05 23-05 27-05 06-06 13-06 20-06 27-06 05-07 12-07 19-07 26-07 09-08 16-08 23-08
Noordwijk 46 46 46 49 49 49 53 53 54 55 56 64 72 76
Teylingen 52 53 53 55 58 62 64 65 65 65 67 72 81 85
Lisse 26 26

26

26 26 27 28 29 29 31 34 41 42 47
Hillegom 33 33  33 33 33 33 35 36 36 52 70 81 84 91
Katwijk 189 191  191 212 250 269 275 278 280 281 281 290 298 301
Regio Hollands Midden 1554 1571 1591 1648 1737 1790 1835 1850 1864 1918 1998 2275 2491 2637

 1 = teststraten 2 = besmettingen

Week

  24 

24

 25

25 

  26

26   27 27 

28

28 29 29 30 30 32 32 33 33 34 34
1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2
Noordwijk 159 0 146 1 191 117  182 0 112 1 184 1 170 3 158 8 260 4
Teylingen 107 3 154 4 183 148  215 0 136 0 185 2 183 2 155 9 234 4
Lisse 38 0 45 1 62 73  79 0 74 2 138 3 93 2 78 1 110 5
Hillegom 21 0 23 0 44 35  21 0 16 19 156 18 26 5 22 3 59 6
Katwijk 346 30 316 17 357 248  188 1     214 2 251 2 193 8 301 2
Regio Hollands Midden 2508 85 2451 50 3709 38  2831  15 3785 11 2993 48 3630 80 4029 146 3493 216 4718 124

 

Aantal mensen overleden per regio 28-5 06-06 13-06 20-06 27-06 05-07 12-07 19-7 26-7 09-08 16-08 23-08
Noordwijk 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Teylingen 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 2 2
Lisse 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Hillegom 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Katwijk 14 14 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15
Regio Hollands Midden 185 190 195 198 199 199 199 199 199 199 200 203

Zaterdag 4 april 2020 is er goed gehoor gegeven aan de oproep om vooral thuis te blijven. Op de meeste plaatsen was het rustig. De politie controleert met dronebeelden de stranden en de gebieden rondom de bollenvelden. Mocht het toch ergens druk worden dan kan de politie gericht ingrijpen en maatregelen treffen. Dronebeelden (twitter) Dronebeelden deel 2 (twitter) en foto's ter beschikking gesteld via twitter door Dolf Roodenburg (@DolfOnline)

Gemeenteraad hervat vergaderingen - Rondetafelgesprek 7 april 2020 De gemeenteraad hervat haar vergaderingen. Op dinsdag 7 april 2020 zal er een aantal presentaties gegeven worden tijdens het Rondetafelgesprek (RTG) in aangepaste vorm. De gemeenteraadsleden kunnen vanaf hun huis de vergadering volgen en vragen stellen. Klik hier voor meer info.

Stoplichten langer op groen voor fietsers. De stoplichten in de gemeente Noordwijk staan langer groen voor fietsers om de kans op ‘samenscholen’ voor het rode stoplicht te vermijden, dus de kans is er dat u met de auto iets langer moet wachten.

Update 2 april 2020:

College informeert raad over impact corona op Sociaal Domein Het college heeft begin april 2020 de gemeenteraad op de hoogte gesteld van de impact van de coronacrisis op het Sociaal Domein. Hoe zorgen we ondanks alles zo goed als mogelijk voor elkaar. Klik hier voor de brief aan de gemeenteraad

Hoe pakt de gemeente coronacrisis aan? Met een brief heeft burgemeester Verkleij de gemeenteraad van Noordwijk woensdag 1 april 2020 de gemeenteraad van Noordwijk geïnformeerd over wat de gemeente doet in deze. Klik hier voor de brief van de burgemeester aan de raad over de aanpak van corona in Noordwijk

Aanvulling derde noodverordening Vrijdag 3 april 2020 om 12:00 uur treedt een nieuwe noodverordening in werking. Voluit: de noodverordening tot wijziging van de 3de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden 1 april 2020. Klik hier voor de 3e noodverordening

 

Klik hier voor de laatste informatie van de gemeente voor komend weekend: BLIJF THUIS! OOK OP ZONNIGE DAGEN!

 

Speciaal voor alle ondernemers/zpp'ers! Een dagelijkse update van de veelgestelde vragen rondom de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) Klik hier voor meer informatie.

Algemeen:

Heeft u klachten? Voor het meest actuele advies hoe u kunt handelen bij klachten kijk op de website van het RIVM.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie over het coronavirus op:

* website van het RIVM 

* website van de Rijksoverheid (ook voor specifieke doelgroepen als onderwijs, werkgevers, ondernemers, reizigers, kinderopvang en openbaar vervoer)

* website van GGD Hollands Midden

Landelijk telefoonnummer coronavirus:

Het landelijke telefoonnummer voor informatie over het coronavirus is + 31 (0)800 1351 (8:00-20:00 uur).

Vragen, ongerust of klachten? Bel met GGD via +31 (0)88 308 4242 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur).

 

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.