Datum: 29-07-2021 - 09:54
21
jul
'20
Bijen en Bioblitz: natuuronderzoek naar zoveel mogelijk levende soorten.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Bijen en Bioblitz: natuuronderzoek naar zoveel mogelijk levende soorten.

Er zijn al veel verschillende tellingen voor natuuronderzoek. We tellen een dag vlinders, of een half uurtje vogels in de tuin. Bloeiende planten in december, een nationale bijentelling. Nu is daar als kers op de taart ook de Bioblitz....

Wat is een Bioblitz?
Een Bioblitz is een natuuronderzoek in een bepaald gebied waar in een meestal korte periode zoveel mogelijk levende soorten worden benoemd. Niet alleen bijen, maar alles wat groeit en bloeit, kruipt en vliegt, van Atalanta tot Zwaan. Wetenschappers en vrijwilligers gaan op zoek naar planten, vogels, insecten, spinnen, amfibieën of zoogdieren. In één klap wordt er een goed inzicht gecreëerd in de biodiversiteit van zo’n gebied, welke dieren en planten samenleven. Als je weet wat er allemaal is weet je ook beter wat je moet beschermen!

Bioblitzen in de omgeving
Zo was er in juni 2020 een Bioblitz Katwijk waar door 74 waarnemers ruim 1400 soorten zijn waargenomen in en om Katwijk. Natuurlijk zaten daar ook diverse bijzondere bijensoorten tussen, met mooie namen zoals de poldermaskerbij en de gedoornde slakkenhuisbij. Andere Bioblitzen in de omgeving waren of zijn er in Nieuwkoop, Hillegom en Leiden, in Tuinvereniging Ons Buiten. En wie weet, misschien komen er meer, je kunt er natuurlijk ook zelf één beginnen, in stad, dorp of een speciaal gebied. Voor de volledige lijst van Bioblitzen kun je kijken op waarneming.nl/bioblitz. Dat is ook de plek waar de waarnemingen ingevuld kunnen worden, of waar je een Bioblitz kan gaan beginnen. Iedereen kan meedoen.

Meer info
Wil je meer weten over bijen en Groene Cirkel Bijenlandschap? Kijk dan op bijenlandschap.nl.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.