11
jul
'20
Gemeenten lopen 236 miljoen aan toeristenbelasting mis, gemeente Noordwijk €1.504.398.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Gemeenten lopen 236 miljoen aan toeristenbelasting mis, gemeente Noordwijk €1.504.398.

De Nederlandse toeristenbranche krijgt dit jaar zware klappen te verduren. Dat merken vooral gemeenten die toeristenbelasting heffen. Door het wegblijven van toeristen zijn er veel minder inkomsten en lopen zij dit jaar samen ruim 236 miljoen mis....

Het wegblijven van vakantiegangers kost de gemeente Noordwijk dit jaar aan alleen toeristenbelasting al ruim 1,5 miljoen euro. Dat blijkt uit een berekening van het Centrum voor Geldzaken.

Amsterdam loopt een bedrag van ruim 116 miljoen mis. Dat bedrag is ongeveer de helft van het totaal van 236 miljoen euro aan misgelopen toeristenbelasting in Nederland ten opzichte van vorig jaar. De gemeente die na Amsterdam het meeste toeristenbelasting misloopt is Haarlemmermeer met zo'n 7,5 miljoen euro, gevolgd door Rotterdam (7 miljoen euro).

Hoewel de Nederlandse regering veel coronamaatregelen heeft versoepeld, is het nog niet vanuit alle landen toegestaan om naar Nederland te reizen. Bovendien zijn mensen wereldwijd terughoudend geworden met het boeken van een vakantie.

Waar Nederland vorig jaar nog 49 miljoen toeristen ontving, zal de teller dit jaar naar verwachting uitkomen tussen de 19 miljoen en de 25 miljoen.

Het Centrum voor Geldzaken is een collectief van amateuronderzoekers dat streeft naar transparante geldstromen van en naar de overheid. Voor de berekening maakten zij gebruik van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en NBTC, de branchevereniging voor de toeristische sector. Op de website centrum voor geldzaken vindt u alle bedragen van alle gemeenten uit Nederland.