11
jul
'20
Henco de Berg in tweede orgelconcert Zomerserie Muziek in Jeroen.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Henco de Berg in tweede orgelconcert Zomerserie Muziek in Jeroen.

Het eerste concert in de Zomerserie was zowel muzikaal als qua aantal bezoekers een groot succes. Voor zo’n 80 bezoekers toonde Willeke Smits haar virtuositeit, waarbij het voetenwerk in de Toccata in F. van J.S. Bach fascinerend was om te zien op het grote scherm...

In het tweede concert van de Zomerserie van Muziek in Jeroen op donderdag 16 juli bespeelt de blinde organist Henco de Berg het Knipscheer-orgel van de Oude Jeroenskerk in Noordwijk. Henco de Berg heeft een zeer veelzijdige opleiding genoten bij tal van orgeldocenten waaronder Jan Welmers en Piet Kee.

Als hoofdleraar orgel was De Berg van 2002 tot 2017 verbonden aan het Fontys-Conservatorium in Tilburg. Hij is de vaste organist van de ‘Église Wallonne’ in Breda, waar hij het König-orgel uit 1763 bespeelt. Tevens is hij actief als concerterend organist.

Henco de Berg is een bekend improvisator. Hij maakte diverse CD’s met een groot aantal compositorische vormen. O.a. op het Müller-orgel van de Grote of St. Bavokerk in Haarlem, het Bätz-orgel van de Evangelisch-Lutherse Kerk te Den Haag en het Cavaillé-Coll-orgel van de Madeleine te Parijs. Daarnaast maakte hij twee cd’s in de Saint Martin te Dudelange met werken van Max Reger, Louis Vierne, Marcel Dupré en Olivier Messiaen.

Ten bewijze dat hij van alle markten thuis is, maakte hij een album aan het Gottfried Silbermann-orgel van de Stadtkirche te Oederan met werken van Johann Pachelbel, Johann Sebastian Bach en Johann Gottfried Walther.

Op het programma van donderdag staan werken van o.a. F. Couperin en Jean Langlais en natuurlijk een paar improvisaties. Het concert op 16 juli begint om 20.15 uur.

De entreeprijs bedraagt € 7,- (Vrienden € 5,-). Kaarten moeten van tevoren digitaal worden gekocht op www.muziekinjeroen.nl. In de kerk worden de richtlijnen van het RIVM strikt gehanteerd.