Datum: 13-08-2020 - 21:45
09
jul
'20
Energierekening in 2020: wat verandert er allemaal?
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Energierekening in 2020: wat verandert er allemaal?

De belastingen op energie voor particulieren gaan dit jaar gemiddeld met €70 omlaag. Dat is goed nieuws, want de energierekening is de afgelopen jaren steeds zwaarder gaan drukken op de portemonnee. Bedrijven gaan daarentegen juist meer belasting betalen. De overheid hoopt met deze maatregelen een duurzamer energieverbruik te stimuleren....

Gas duurder, stroom goedkoper...
Huishoudens uit Noordwijk en de rest van Nederland moeten uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Dit is nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast wordt de gaskraan in Groningen dichtgedraaid. Om deze redenen wordt de belasting op gas verhoogd. Het tarief voor aardgas is gestegen met 3,99 cent per m3. De komende zes jaar komt hier nog 1 cent per m3 per jaar bij. De overheid hoopt op deze manier dat Nederlanders vrijwillig afscheid gaan nemen van hun gasaansluiting. De belasting op stroom wordt daarentegen verlaagd. Het tarief voor elektriciteit daalt met 0,09 cent per kWh. De komende jaren zal het tarief nog verder dalen. Het gaat hier uiteraard alleen om de belastingen. Uiteraard is de hoogte van de energierekening ook afhankelijk van de energieprijzen van leveranciers en van het verbruik.

Opslag duurzame energie (ODE)
De tarieven voor de Opslag duurzame energie (ODE) zullen de komende jaren verder stijgen. Vooral grote bedrijven zullen dit gaan merken. Op dit moment betalen bedrijven 50 procent van de ODE. De andere helft komt voor rekening van de Nederlandse huishoudens. Vanaf dit jaar wordt er een eerlijkere verdeling gemaakt. Bedrijven zullen voortaan twee derde van de ODE betalen en de burgers een derde. De opbrengsten van de ODE worden gebruikt voor subsidie op duurzame energie.

Investeren in energiebesparende maatregelen
Aangezien gas de komende jaren steeds duurder wordt, is het verstandig om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dit is goed voor het milieu en de eigen portemonnee. Door de woning te verduurzamen, wordt de energierekening namelijk lager. Noordwijkers kunnen hun woning verduurzamen door te investeren in goede isolatie, zonnepanelen en een duurzame verwarmingsinstallatie. Om woningeigenaren hierbij te ondersteunen, zijn er aantrekkelijke subsidies beschikbaar. Mensen kunnen bijvoorbeeld een beroep doen op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Dan krijgt men een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers en warmtepompen. Daarnaast kunnen woningeigenaren subsidie krijgen als ze investeren in minimaal twee isolatiemaatregelen.

Geld en energie besparen
Voor wie liever nog niet investeert zijn er een aantal andere manieren om geld én energie te besparen. Allereerst is het verstandig om het huidige energiecontract eens kritisch onder de loep te nemen. Hiervoor kunnen woningeigenaren energieleveranciers vergelijken. Door energieleverancier te vergelijken én over te stappen naar een andere aanbieder, kan men wel honderden euro's per jaar besparen. Daarnaast kunnen Noordwijkers ook met een aantal simpele tips energie besparen. Bijvoorbeeld door korter te douchen of de verwarming één graad lager te zetten.

 

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.
  • TuinExtra in Noordwijk vanochtend overvallen. (update: politie oproep getuigen)