Datum: 27-09-2021 - 05:57
26
me
'20
Bastaardsatijnrups in grote getale gesignaleerd bij de Langevelderslag.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Bastaardsatijnrups in grote getale gesignaleerd bij de Langevelderslag.

Ze zijn er weer. Bastaardsatijnrupsen. Eind mei 2020 werden ze in groten getale gesignaleerd bij Langevelderslag. De gemeente heeft inmiddels waarschuwingsborden geplaatst. Bijna 2 maanden geleden stonden vrijwilligers van GGZ Rivierduinen in Noordwijk aan Zee nesten van de bastaardsatijnrups op te ruimen. Preventie. Die rupsen wil je namelijk niet op de strandopgang tegenkomen. Op deze website hebben we er over bericht: 'Brandhaarden voorkomen'...

Alle ruimte in Nationaal Park Hollandse Duinen Nu, in aanloop naar de zomer, en met een paar heel mooie dagen achter de rug, zien we de rupsen. Niet in de bebouwde kom. Maar wel in de natuur. En de natuur heb je in onze mooie gemeente op de hoek. Nationaal Park Hollandse Duinen bijvoorbeeld. De rupsen leven daar. En horen bij de vele soorten die de duinen rijk zijn. Bijna 7000, klik hier voor het bericht op BON.

Een brandhaard van brandharen Even opletten als je de natuur ingaat. Zeker als je vandaag de dag bij Langevelderslag rondstruint. Daar trekken honderden bastaardsatijnrupsen rond. Echt mooi om te zien. Maar niet aan komen en goed op de kinderen letten dat ze dat ook echt niet doen. Hoe lief en aaibaar de rupsen er ook uitzien. Niet doen. De rupsharen veroorzaken een lelijke jeuk. Logisch dat de GGD voor deze rups waarschuwt.

Rondtrekken in je natuurlijke omgeving In de bebouwde kom bestrijdt de gemeente de rupsen. Knipt de nesten uit. In de natuur laten organisaties de dieren ongemoeid. Deze rupsen komen uit het gebied van Staatsbosbeheer. Zij bestrijden niet. Natuur = Natuur.

Waarschuwingsborden De gemeente plaatst waarschuwingsborden. Dus even rekening mee houden de komende dagen. Als het goed is zijn ze over enkele weken klaar met hun trek en is het gevaar geweken.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.