Datum: 27-09-2021 - 05:30
24
me
'20
UPDATE 23 mei 2020: Coronanieuws en nieuwe cijfers Duin- en Bollenstreek. (3e coronadode in de gemeente Noordwijk)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

UPDATE 23 mei 2020: Coronanieuws en nieuwe cijfers Duin- en Bollenstreek. (3e coronadode in de gemeente Noordwijk)

De RIVM heeft de coronakaart vanaf dinsdag 31 maart gewijzigd van het aantal besmettingen per gemeente, naar het aantal opgenomen patiënten per gemeente in het ziekenhuis. Er zijn verschillende manieren om de verspreiding van COVID-19 in Nederland te laten zien. De beste data die er volgens het RIVM op dit moment zijn, zijn de ziekenhuisopnames per gemeente. De coronakaart van het RIMV laat het aantal ziekenhuisopnames zien...

per 100.000 inwoners, wij hebben dat voor u omgerekend naar het werkelijk aantal opnames per gemeente.

Voor het eerst (16-4) heeft het RIVM ook cijfers gepubliceerd over het aantal mensen dat per gemeente is overleden na een besmetting met het coronavirus. Het gaat in deze kaart om patiënten die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Alleen mensen die positief zijn getest op het virus, zijn hierbij meegenomen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk dus hoger.

De 'oversterfte' tegenover de normale sterftecijfers per week per gemeente. Let daarbij op: in kleine gemeenten kan het aantal overledenen sterk fluctueren. Een toe- of afname in een bepaalde week kan toeval zijn en hoeft niet het gevolg te zijn van de coronacrisis.

Klik hier voor de cijfers.

Zaterdag 23 mei 2020:

Sterfte in week 20 lager dan normaal: Lees meer bij de bron CBS, klik hier.

Gemeente Noordwijk Twitterbericht. Hemelvaartsdag 2020. Onze indruk. Druk. Maar beheersbaar. Geen incidenten. Noordwijk OpenUp. Stap voor stap en volgens de corona voorschriften. Zo bouwen we de anderhalvemetersamenleving op. Iedereen heel erg bedankt.

Woensdag 20 mei 2020:

Volgende stap versoepeling maatregelen. Bron gemeente Noordwijk.

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni worden opnieuw enkele maatregelen versoepeld. Zo wordt 'alleen' weer iets meer 'samen'.

Stap voor stap Stap voor stap komt er iets meer ruimte. De aanpassingen van de maatregelen per 1 juni gelden o.a. voor groepen, de horeca, onderwijs en culturele instellingen. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van wat er wijzigt.

Voor iedereen blijft gelden:

* Was vaak uw handen.

* Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.

* Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.

* Schud geen handen.

* Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.

* 70-plussers of mensen met een kwetsbare gezondheid zijn extra voorzichtig.

* Werk zoveel mogelijk thuis.

* Blijf thuis bij verkoudheidsklachten.

* Vermijd drukte (ga weg als u geen 1,5 meter afstand tot anderen kunt houden).

Vertrouwen consument neemt in mei verder af. Bron CBS

Door de coronacrisis liep het vertrouwen van consumenten in april een historische deuk op. In mei neemt het consumentenvertrouwen verder af en komt uit op -31. Consumenten oordelen fors negatiever over het economisch klimaat in de afgelopen 12 maanden. De koopbereidheid daarentegen verandert niet.

Sterfte ook bij Wlz-zorggebruikers bijna op normaal niveau. Bron CBS

In week 19 (4 mei tot en met 10 mei) stierven ongeveer 1 170 mensen die langdurige zorg kregen, zo’n 250 minder dan in week 18. Het aantal overledenen in week 19 is daarmee gelijk aan het gemiddelde van week 1 tot en met 10, maar nog wel iets boven het niveau dat normaal is voor de tijd van het jaar. Het gaat hier om mensen die zorg ontvingen op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit zijn mensen die zorg thuis kregen of in een verpleeg-, verzorgingshuis of andere zorginstelling woonden. Ook bij de overige bevolking van Nederland daalde de sterfte in week 19. Dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Zaterdag 16 mei 2020:

Failliet: In eerste week van mei 55 bedrijven failliet verklaard. Bron CBS, klik hier voor het bericht.

Meer spanningen bij gezinnen : Het aantal meldingen bij Veilig Thuis is opgelopen. Er is meer huiselijk geweld of kindermishandeling. Maar is er een verband met corona? Dat verband is er niet blijkt uit de collegebeantwoording op schriftelijke vragen van het CDA. Klik hier voor het volledige bericht.

Woensdag 13 mei 2020:

5e Noodverordening Veiligheidsregio Hollands Midden Vanaf maandag 11 mei 2020 is de 5e noodverordening van kracht. Deze nieuwe noodverordening is nodig om te zorgen dat de nieuwe coronamaatregelen gehandhaafd kunnen worden.

Ook voor Noordwijk De Veiligheidregio Hollands Midden kondigde deze 5e noodverordening (pdf) af. Deze noodverordening geldt ook voor het grondgebied van de gemeente Noordwijk. De kustgemeente is een van de gemeenten die deel uitmaakt van deze veiligheidsregio en werkt er nauw mee samen om coronaverspreiding te voorkomen en om stap voor stap op een verantwoorde manier de maatregelen te versoepelen

Donderdag 7 mei

Nieuwe coronarichtlijnen geven iets meer ruimte Vanaf maandag 11 mei 2020 kunnen we elkaar iets meer ruimte geven en tegelijkertijd daarbij het coronavirus onder controle houden. De komende maanden kan er, als het goed gaat, stap voor stap nog meer ruimte komen. Ons gedrag bepaalt hoe dat gaat. Klik hier voor meer informatie.

ISD-Bollenstreek Regiotaxi. Niets is momenteel meer 'normaal', zo ook bij de Regiotaxi. Om het vervoer veilig te kunnen blijven uitvoeren zijn een aantal maatregelen van toepassing. Klik hier voor meer info.

Centrum Jeugd en Gezin ZH Noord Vanaf 11 mei gaan de basisscholen weer open. De meeste kinderen hebben er veel zin in. Maar sommige dingen zullen anders gaan dan jij en je kind gewend zijn. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft tips die helpen bij de voorbereiding op teruggaan naar school. https://nji.nl/nl/coronavirus

Rijksoverheid: Vanaf maandag 11 mei geven we elkaar stap voor stap meer ruimte. Dit kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus blijft houden. Klik hier voor meer informatie over de versoepeling en de voorwaarden.

Woensdag 6 mei 2020:

Burgemeester Wendy Verkleij schrijft een nieuwe brief aan de inwoners van de gemeente Noordwijk. Klik hier voor de brief aan alle inwoners van de gemeente Noordwijk.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden schrijft een nieuwe brief aan de raden inzake COVID-19 en de huidige stand van zaken. Klik hier voor de 7e brief van Veiligheidsregio Hollands Midden.

Vrijdag 1 mei 2020

om 12:00 uur nieuwe noodverordening in werking. In de 4e noodverordening zijn de landelijke wijzigingen, volgens de aanwijzing van de minister, opgenomen met betrekking tot buiten sporten en bewegen voor jongeren (per 29 april 2020) en de openstellingen van het (speciaal) basisonderwijs en kinderopvang (per 11 mei 2020). Klik hier voor meer info.

ISDBollenstreek Speciaal voor ondernemers/zzp'ers In de Tozo update van 30 april krijg je meer informatie over het aanpassen van de aanvraagperiode en het inkomstenformulier. Klik hier voor meer info.

GGD Hollands Midden Hoe gaan we weer terug naar de samenleving zoals we die kennen? En zal het virus uiteindelijk verdwijnen? Of het komt het coronavirus net zoals het griepvirus ieder jaar weer terug? Onze directeur Sjaak de Gouw geeft antwoord. Klik hier voor het filmpje

Update 29 april 2020

Herdenken en vieren 4 en 5 mei: Het had bijzonder moeten worden: 4 en 5 mei 2020. Dit jaar herdenken we namelijk dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. 75 jaar vrijheid, vrede en stabiliteit is ongekend. Maar groots herdenken en vieren is er niet bij. Het devies is dan ook: 4 en 5 mei vier je dit jaar thuis. Jammer. Teleurstellend. Zeker. Maar misschien is het juist deze beperking die ons uitdaagt om er ondanks alles wat van te maken. Zorg goed voor elkaar. Let op elkaar. Help waar je kuntLees hier het volledige programma van de gemeente Noordwijk.  

Buiten sporten met de nieuwe coronamaatregelen: Lees hier alle maatregelen en richtlijnen voor kinderen om buiten te kunnen sporten.

GGD Hollands Midden Nu we veel thuis zijn brengen gezinsleden meer tijd dan anders met elkaar door. Dit geeft soms spanningen, waardoor huiselijk geweld kan toenemen. Je kunt hierover praten of advies vragen bij Veilig Thuis via 0800-2000, zie de link 'ik vermoed huiselijk geweld'.

Gemeente Noordwijk doet mee aan onderzoek TU Delft: Hoe kunnen we de coronamaatregelen het beste versoepelen in Nederland? TU Delft start een grootschalig online onderzoek naar onze voorkeuren voor Nederlandse exitscenario’s. Iedereen kan nu meedenken over hoe om te gaan met versoepeling van de coronamaatregelen. Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk doen mee met dit onderzoek. Klik hier voor de link naar het onderzoek van TU Delft.

Update 25 april 2020

Gemeente neemt zorgen weg bij subsidieontvangers De financiële afspraken voor dit jaar komt de gemeente op voorhand gewoon na. Zo laat de gemeente alle organisaties weten die voor 2020 een subsidie hebben gekregen. Klik hier voor meer info.

Update 22 april 2020

Maatregelen corona verlengd. Coronabesmettingen voorkomen. Het blijft topprioriteit. Op dinsdag 21 april 2020 werden de nieuwe maatregelen bekendgemaakt. Klik hier voor meer info.

ISD-Bollenstreek Tozo regeling ondernemers. De Tozo regeling is formeel en juridisch vastgelegd door het Rijk. Naast de getekende verklaring dat jouw bedrijf als gevolg van het Coronavirus is geraakt, moet je ook een toelichting geven! Klik hier voor meer info

Dodenherdenking en evenementen Brief college over gevolgen coronacrisis voor Dodenherdenking en evenementen. Klik hier voor de brief.

Update 16 april 2020.

De gemeente neemt weer maatregelen voor het komende weekend om bezoek aan Noordwijk te ontmoedigen. Klik hier voor het gemeentebericht betreffende het ontmoedigingsbesluit komend weekend.

Update 13 april 2020

De bollenkwekers gaan hun velden met bloemen eerder leeghalen. Ze hopen daarmee te voorkomen dat de toeristen/dagjesmensen blijven komen naar de Bollenstreek. Dat hebben ze aan de gemeenten Hillegom en Lisse laten weten. Normaal laten ze de bloemen zolang mogelijk staan om er veel mensen van te laten genieten, maar de kwekers willen iets doen tegen de strijd van het coronavirus en tegen de bezoekersstroom. Deze week gaat er begonnen worden met het koppen. Lees meer bij Leidsch Dagblad.

Politie Noordwijk bericht op de sociale media. Wegen naar en rond bollenvelden zijn dicht! Parkeerterreinen strand/duinen zijn dicht! Maak het ons en uzelf niet te moeilijk en kom dus niet naar de bollenstreek! Overtreding maatregelen is boete riskeren! Dank voor uw begrip. #blijfthuis

Burgemeesters van Lisse en Hillegom ergeren zich: Hebben sommigen een tijdje onder een steen gelegen? Mensen werden met klem verzocht om Pasen zoveel mogelijk met het eigen gezin of huisgenoten te vieren. Mensen gaven daar over het algemeen gehoor aan. Toegangswegen en parkeerplaatsen bij natuurgebieden werden afgesloten en op het strand was het rustig. Ook daar waren de parkeerterreinen afgesloten. Alleen in de Bollenstreek ging het fout. Daar trokken honderden dagjesmensen er toch op uit......Lees meer op Blik Op Lisse.

Update 10 april 2020

Verruiming openingstijden supermarkten gemeente Noordwijk Paasweekend.

Burgemeester Wendy Verkleij verruimt de openingstijden van de supermarkten in de gemeente Noordwijk dit Paasweekend om een betere verspreiding van de Paasdrukte te realiseren. Klik hier voor de brief van de burgemeester aan de raad.

Ontmoedigingsmaatregelen Paasweekend

Gemeente Noordwijk sluit dit paasweekend alle gemeentelijke parkeerterreinen en de weg naar Langevelderslag. De maatregelen zijn er op gericht om recreanten te ontmoedigen te komen. De onderliggende boodschap: vier Pasen thuis. Voor verschillende aandachtslocaties ligt een afsluitingsplan klaar. Gaat het niet goed – Meteen afsluiten. Klik hier voor het artikel op Blik Op Noordwijk met alle afsluitingen.

Oproep burgemeesters van de Bollenstreek, de Bollenstreek gaat niet op slot maar het scheelt weinig.

Dat veel mensen popelen om de bloeiende bloemenvelden te zien waar de Bollenstreek wereldberoemd om is, dat begrijpt de Hillegomse burgemeester Arie van Erk als geen ander. Zelf geniet hij er ook elk jaar weer van. ,,Maar het is nu eenmaal geen gewoon jaar. Ik doe, mede namens mijn collega-burgemeesters, een oproep aan iedereen: blijf weg!’’ Klik hier voor het artikel van het Leidsch Dagblad (bron).

Update 9 april 2020

Burgemeester Lenfrink, voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden informeert opnieuw de gemeenteraden die behoren tot deze regio. Het ziet er naar uit dat deze crisis een kwestie van lange adem wordt en nog meerdere weken of zelfs maanden gaat duren. Er is nog geen zicht op of dit ook betekent dat het huidige regionale crisisniveau (GRIP 4) en de noodverordening zolang van kracht blijven. Op dit moment blijft het zeker van kracht tot en met 28 april.

Handhaven nodig

In het kader van de bestuurlijke handhaving is tot nu toe drie keer een last onder dwangsom opgelegd. Aan een sauna, een ’zuipkeet’ en een horecagelegenheid. 

Doden, besmettingen en testen

Volgens de laatste gegevens op dinsdag 7 april 2020 in de regio Hollands Midden, volgens de gegevens die bij de GGD bekend zijn, zijn 57 personen overleden aan COVID-19 en 631 positief getest. Er zijn op dit moment in de regio nog voldoende IC-bedden beschikbaar voor COVID-19 patienten. Dit geldt ook voor het aantal vrije klinische bedden voor COVID-19 patiënten. Vooralsnog gaan de ziekenhuizen ervan uit dat ze de vraag komende weken aankunnen, maar enig voorbehoud blijft geboden. De cijfers met betrekking tot het aantal bedden zijn hard, de gegevens ten aanzien van het aantal overledenen en het aantal besmettingen zijn een onderschatting. Personen die buiten het ziekenhuis overlijden aan COVID-19 worden door de huisarts of de verpleeghuisarts als natuurlijk overlijden gemeld, meestal met longontsteking als reden voor overlijden. Het aantal personen in onze regio dat aan de gevolgen van COVID-19 is overleden zal tussen de 150 en 200 liggen.

Update 13 mei 2020

Hieronder ziet u per plaats in de Duin- en Bollenstreek t/m 30 maart van het aantal mensen die tot dan toe positief getest waren op het coronavirus, omdat niet iedereen meer getest wordt zal dus het aantal waarschijnlijk hoger liggen. De RIVM-coronakaart vanaf 31 maart, laat het aantal ziekenhuisopnames zien per 100.000 inwoners. Wij hebben dat voor u omgerekend naar het werkelijk aantal opnames per gemeente. (bron RIVM):

Gemeente

7 april

aantal

ziekenhuis

opnames

per 

gemeente

13 april

aantal

ziekenhuis

opnames

per 

gemeente

22 april

aantal

ziekenhuis

opnames

per

gemeente

7 mei

aantal

ziekenhuis

opnames

per 

gemeente

13 mei

aantal

ziekenhuis

opnames

per 

gemeente

23 mei

aantal

ziekenhuis

opnames

per

gemeente

23 mei

aantal

mensen

overleden

per 

gemeente

Noordwijk  11  13  14  15  17  17 3 (2)
Teylingen 11  12  12  12  12  13 2 (2)
Lisse  5  5  6  6  7  7 2 (2)
Hillegom  5  6  7  7  7  8 2 (2)
Katwijk  14  17  22  26  29  29 13 (13)

Aantal overledenen per week in de gemeente Noordwijk van 2019 en 2020 (Bron: CBR)

week 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 totaal
2019 8 12 10 11 8 8 10 11 1 5 13 5 7 5 3 9 12 18     146
2020 9 12 9 10 10 12 4 6 10 2 8 2 12 12 5 16 5 8  6   158

Aaantal besmettingen tot nu toe getest

Plaats 10 mei 16 mei 17 mei 18 mei 19 mei  23 mei
Noordwijk 43 45 45 46 46 46
Teylingen 49 51 52 52 52  53
Lisse 25 26 26 26 26

26 

Hillegom 32 33 33 33 33  33
Katwijk 186 187 189 189 189  191

Zaterdag 4 april 2020 is er goed gehoor gegeven aan de oproep om vooral thuis te blijven. Op de meeste plaatsen was het rustig. De politie controleert met dronebeelden de stranden en de gebieden rondom de bollenvelden. Mocht het toch ergens druk worden dan kan de politie gericht ingrijpen en maatregelen treffen. Dronebeelden (twitter) Dronebeelden deel 2 (twitter) en foto's ter beschikking gesteld via twitter door Dolf Roodenburg (@DolfOnline)

Gemeenteraad hervat vergaderingen - Rondetafelgesprek 7 april 2020 De gemeenteraad hervat haar vergaderingen. Op dinsdag 7 april 2020 zal er een aantal presentaties gegeven worden tijdens het Rondetafelgesprek (RTG) in aangepaste vorm. De gemeenteraadsleden kunnen vanaf hun huis de vergadering volgen en vragen stellen. Klik hier voor meer info.

Stoplichten langer op groen voor fietsers. De stoplichten in de gemeente Noordwijk staan langer groen voor fietsers om de kans op ‘samenscholen’ voor het rode stoplicht te vermijden, dus de kans is er dat u met de auto iets langer moet wachten.

Update 2 april 2020:

College informeert raad over impact corona op Sociaal Domein Het college heeft begin april 2020 de gemeenteraad op de hoogte gesteld van de impact van de coronacrisis op het Sociaal Domein. Hoe zorgen we ondanks alles zo goed als mogelijk voor elkaar. Klik hier voor de brief aan de gemeenteraad

Hoe pakt de gemeente coronacrisis aan? Met een brief heeft burgemeester Verkleij de gemeenteraad van Noordwijk woensdag 1 april 2020 de gemeenteraad van Noordwijk geïnformeerd over wat de gemeente doet in deze. Klik hier voor de brief van de burgemeester aan de raad over de aanpak van corona in Noordwijk

Aanvulling derde noodverordening Vrijdag 3 april 2020 om 12:00 uur treedt een nieuwe noodverordening in werking. Voluit: de noodverordening tot wijziging van de 3de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden 1 april 2020. Klik hier voor de 3e noodverordening

 

Klik hier voor de laatste informatie van de gemeente voor komend weekend: BLIJF THUIS! OOK OP ZONNIGE DAGEN!

 

Speciaal voor alle ondernemers/zpp'ers! Een dagelijkse update van de veelgestelde vragen rondom de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) Klik hier voor meer informatie.

Algemeen:

Heeft u klachten? Voor het meest actuele advies hoe u kunt handelen bij klachten kijk op de website van het RIVM.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie over het coronavirus op:

* website van het RIVM 

* website van de Rijksoverheid (ook voor specifieke doelgroepen als onderwijs, werkgevers, ondernemers, reizigers, kinderopvang en openbaar vervoer)

* website van GGD Hollands Midden

Landelijk telefoonnummer coronavirus:

Het landelijke telefoonnummer voor informatie over het coronavirus is + 31 (0)800 1351 (8:00-20:00 uur).

Vragen, ongerust of klachten? Bel met GGD via +31 (0)88 308 4242 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur).

 

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.