Datum: 23-09-2020 - 21:19
09
apr
'20
Ontmoedigingsmaatregelen Paasweekend met de boodschap: Vier Pasen thuis!
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Ontmoedigingsmaatregelen Paasweekend met de boodschap: Vier Pasen thuis!

Gemeente Noordwijk sluit dit paasweekend alle gemeentelijke parkeerterreinen en de weg naar Langevelderslag. De maatregelen zijn er op gericht om recreanten te ontmoedigen te komen. De onderliggende boodschap: vier Pasen thuis. Voor verschillende aandachtslocaties ligt een afsluitingsplan klaar. Gaat het niet goed – Meteen afsluiten....

Kom niet dit weekend
Alle gemeentelijke parkeerterreinen in de gemeente Noordwijk gaan dit paasweekend dicht. De gemeente gebruikt betonblokken daar waar dat kan. Het gaat daarbij om 2000 parkeerplaatsen die niet meer beschikbaar zijn. De maatregel gaat in op vrijdagochtend 10 april 2020 09:00 uur en duurt tot dinsdagochtend 14 april 2020 07:00 uur.

Afsluiting van weg
De weg naar Langevelderslag gaat dicht. Verkeer kan dus niet meer doorrijden naar het parkeerterrein. Dat scheelt een ritje. En zorgt er tevens voor dat het onmogelijk is om in de berm te parkeren.

Monitoren
Toezicht is dit paasweekend goed geregeld. Daar waar nodig worden bonnen uitgeschreven. Naast Boa’s en Politie helpt techniek om in de gaten te houden hoe druk het wordt. Een drone kan zomaar voorbij zoemen om mensen in kaart te brengen. Het aantal. Maar ook of de richtlijnen opgevolgd worden.

Aanvullende maatregelen
Komen er ondanks alle oproepen en de ontmoedigingsmaatregelen toch teveel recreanten af op de bollenvelden, de stranden, duinen en de boulevards, dan schromen de samenwerkende gemeenten in de Veiligheidsregio Hollands Midden niet om aanvullende maatregelen te nemen. In oplopende mate kunnen wegen en gebieden afgesloten worden. Noordwijk heeft een aantal aandachtsgebieden in het vizier (de lijst staat hieronder).

Topprioriteit - Coronabesmettingen voorkomen
Alles op alles om te voorkomen dat te veel mensen, te dicht op elkaar samenkomen en niet meer naar de richtlijnen van de coronabestrijding kunnen handelen. Ook de komende periode is dit topprioriteit.

Overzicht van de locaties die vanaf vrijdagochtend 10 april dicht zijn
De parkeerplaatsen waar het om gaat:

Oosterduinse Meer - in Noordwijkerhout
Wantveld - in Noordwijk aan Zee
Vuurtorenplein - in Noordwijk aan Zee
Palaceplein - in Noordwijk aan Zee
Koningin Astridboulevard - parkeerkoffer Noord - in Noordwijk aan Zee
Koningin Astridboulevard - parkeerkoffer Zuid - in Noordwijk aan Zee
Duindamseslag - in Noordwijk aan Zee

De afsluiting:

Langevelderslag afgesloten vanaf kruising

Aandachtslocaties waarop gemeente direct kan ingrijpen
Er zijn verschillende aandachtslocaties in Noordwijk. Hier bleek het vorig weekend maar net goed te gaan. De gemeente heeft van de Veiligheidsregio Hollands Midden alle ruimte gekregen om snel en direct te handelen. Het zijn:

Koningin Wilhelmina Boulevard
Vogelaardreef/Kapelleboslaan
Randweg
Duinweg
Leeweg/Bronsgeesterweg
Westeinde (bollenvelden)

Zodra het nodig is wordt er afgesloten. Het gaat om maatwerk op deze locaties. De afsluitingen vinden op slimme plekken plaats zodat er gemakkelijk en verkeersveilig gekeerd kan worden. Voor bestemmingsverkeer blijven bestemmingen uiteraard bereikbaar.

Oproep aan motorrijders en fietsers
De gemeente roept fietsers en motorrijders op om niet samen de weg op te gaan. Afgelopen weekend zagen wij teveel groepen rijden.

Ook inwoners wordt opgeroepen om thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Inwoners kunnen natuurlijk een frisse neus halen op het strand, als ze ten minste de coronarichtlijnen naleven. Alle woningen zijn bereikbaar. Voor inwoners is parkeren op het Jan Kroonsplein, de Maarten Kruystraat en in de Vomar parkeergarage nog mogelijk.