Datum: 15-08-2020 - 04:23
25
mrt
'20
Vrijwilligers ruimen nesten van de bastaardsatijnrups.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Vrijwilligers ruimen nesten van de bastaardsatijnrups.

De lente is volop losgebarsten. Ook de bastaardsatijnrups komt bijna uit zijn winterslaap. Gelukkig ruimen vrijwilligers nu al nesten. Ze nemen daarbij alle voorgeschreven coronarichtlijnen in acht...

Duinen
In de Noordwijkse duinen komt de bastaardsatijnrups voor. Elk jaar kun je enorme hoeveelheden tegen komen. Daar moet je vanaf blijven. De rupsen zijn gevreesd. Hun lange haren veroorzaken huiduitslag met bultjes en blaasjes. Ook krijg je jeuk. Heel veel jeuk. Geen wonder dat de GGD daarvoor waarschuwt.

Noordwijk aan Zee
Fijn dus als vrijwilligers nesten opruimen. Voorkomen dat de rupsjes het gevreesde groeistadium bereiken met de lange haren. Deze week is een ploegje mensen daarmee begonnen. In de duinen bij de boulevard in Noordwijk aan Zee. Lekker in het zonnetje. Ze knippen de nesten weg. Ze worden verhakseld.

GGZ Rivierduinen
Het zijn vrijwilligers van GGZ Rivierduinen. Afdeling Loopbaanbegeleiding. De organisatie doet vaak dit werk. Voor Noordwijk hadden ze nog een plekje in hun agenda. Ze zijn goed geïnstrueerd. Houden zich aan de coronarichtlijnen. Hun hele organisatie is er op gefocust. Want ook in hun bedrijfsvoering vechten ze tegen besmettingen.

Openbare ruimte
De gemeente bestrijdt de rups. Toch is de kans groot dat recreanten de rups tegenkomen. Vooral als ze buiten Noordwijk aan Zee zijn. In de duinen van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Daar laten we de rupsjes ongemoeid. Het is één van de 6812 soorten die er leven.

Check ook ons klassieke Facebookbericht over de massale uitbraak van de rupsen.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.
  • TuinExtra in Noordwijk vanochtend overvallen. (update: politie oproep getuigen)