Datum: 09-04-2020 - 22:14
23
mrt
'20
Duikvereniging Dive-Safe Noordwijk jubileert maar stelt haar feestelijkheden uit.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Duikvereniging Dive-Safe Noordwijk jubileert maar stelt haar feestelijkheden uit.

Op 23 maart 2020 is het 25 jaar geleden dat duikvereniging Dive-Safe Noordwijk, officieel werd opgericht. In dit jubileumjaar staan er voor de leden en genodigden feestelijke evenementen op het programma. De uitbraak van het corona-virus noodzaakt Dive-Safe echter alle verenigingsevenementen en bijeenkomsten tot 6 april uit te stellen. Enkele enthousiaste sportduikers afkomstig van de voormalige SCDRB (Stichting Centrum Duikopleidingen Reddingwezen en Bollenstreek), staken begin maart 1995 de koppen bij elkaar....

Doel van deze duikers was de duiksport voor Noordwijk te behouden en verder te stimuleren. Op deze wijze konden tevens, nadat de CDRB haar activiteiten had beëindigd, de opleidingen van duikers die een opleiding waren aangevangen worden voortgezet. Er werd naarstig naar een clubnaam gezocht. Vele namen kwamen voorbij. Unaniem werd gekozen voor Dive-Safe. Verwijzend naar het motto "veiligheid gaat altijd voorop". Een voor de duiksport goedgekozen quote.

De toenmalige directie van het Noordwijkse Sportfondsenbad, het Bollenbad, kwam het nieuwe bestuur tegemoet. Een eigen ruimte op het buitenterrein werd betrokken. Daar was plaats voor een vulcompressor en opslag van de duikflessen en duiksetjes. In zwembad Binnenzee heeft de compressor zijn plek gevonden in een goed beluchte ruimte waar ook de duiksets hun plaats hebben gekregen. Voor de theorie opleidingen kan de club gebruik maken van de royale verenigingsruimte in zwembad Binnenzee.

Kort na de oprichting kreeg Dive-Safe van de Nederlandse Onderwatersport Bond, de NOB, officieel erkenning. Hierdoor was de weg vrij tot het opleiden van enkele leden naar clubinstructeur. Deze clubinstructeurs gaven hun lessen de eerste jaren onder de verantwoordelijkheid van enkele NOB 2* bondsinstructeurs. Inmiddels heeft Dive Safe zelf de beschikking over vier 2*instructeurs. De afgelopen 25 jaar hebben de Dive-Safe instructeurs vele duikers gebrevetteerd.

Een groot deel van de leden heeft na het behalen van het 1* (Open Water Diver) brevet ook het 2* Advanced Diver brevet of zelfs 3*brevet (Dive-master) behaald. Enkele duikers brachten het zelf tot 4* duiker (Master Scuba Diver )

De lijst met overige brevetten waarvoor je bij de club terecht kan:

Basis Nitrox (instructeur), Specialisatie redden, Specialisatie Onderwaterbiologie Nederland, Specialisatie Onderwaterbiologie Wereldwijd, Specialisatie Onderwater-orientatie en Navigatie,Specialisatie Zoeken en Bergen, Specialisatie Nitrox Duiken, Specialisatie Driftduiken, Specialisatie Droogpak duiken, Specialisatie Introductie Onderwaterarcheologie, Specialisatie volgelaatsmasker, Specialisatie Decompressieduiken Scubadoe (Snorkel- en Duikopleidingen voor kinderen) 1*duiker jeugdbrevet Introductie onderwater archeologie, Toezichthouder zwembad, Certificaat reddend zwemmen AED/Reanimatie.

Zoals uit bovenstaande blijkt zijn ook junior duikcursussen, voor jeugdigen vanaf 12 jaar, mogelijk. Een groot deel van de theorie gebeurt tegenwoordig online. Waardoor er meer tijd aan de praktijk besteed kan worden. Dive-Safe traint wekelijks in zwembad Binnenzee. De zwembadbezigheden zijn ondermeer: conditiezwemmen, snorkelen, eigen vaardigheden oefenen, gewenning aan nieuwe uitrustingsstukken en natuurlijk opleidingsactiviteiten.

De duikvereniging is aangesloten bij de NOB (Nederlandse Onderwatersportbond), een bond die op haar beurt weer aangesloten is bij NOC*NSF. Door de aansluiting bij de NOB is er op de achtergrond altijd goede verenigingsondersteuning aanwezig en worden er internationaal erkende brevetten afgegeven die zowel door de sportduik organisaties als de wereld duikbond CMAS (opgericht door Jacques Cousteau), erkend zijn.

De leden zijn zowel in het zwembad als ook regelmatig in het buitenwater te vinden. Populaire locaties zijn: het Grevelingenmeer, de Oosterschelde en de Vinkeveense plassen.

Dive-Safe kan nog nieuwe leden aannemen! Voor zowel duikers met brevet als ook geïnteresseerden in een duikcursus is er in het jubileumjaar ruimte om lid te worden.

Meer informatie over Dive-Safe kan via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.