Datum: 15-08-2020 - 03:59
25
mrt
'20
De jury heeft bepaald: Noordwijk krijgt officieel de status van kuuroord.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

De jury heeft bepaald: Noordwijk krijgt officieel de status van kuuroord.

Noordwijk mag dan vol trots de naam ‘Bad Noordwijk’ dragen. De status kuuroord is niet voor iedereen weggelegd, want er gaat een zeer strenge procedure aan vooraf. Noordwijk is deze procedure in 2017 gestart en met succes. Al eerder in het jaar was er een informatiebijeenkomst over het kuuroord. Het keurmerk is ondertussen toegekend door de jury en wordt later in het jaar overhandigd. Door de coronacrisis zijn alle evenementen afgelast...

Kuuroorden in Nederland

Natuurlijk zijn er al veel bekende ontspanningsplekken met een spa. Deze plekken worden al snel gezien als een kuuroord. Maar officieel mag een stad zich pas een kuuroord noemen wanneer het in het bezit is van een keurmerk van de European Spas Association (ESPA). In Nederland geldt het keurmerk voor maar drie steden: Nieuweschans, Cadzand en Domburg. Nu komt er, met Noordwijk, een vierde kuuroord bij in Nederland. Voor Noordwijk is dit heel belangrijk, omdat het als badplaats altijd al concurrentie van andere badplaatsen, zoals Scheveningen en Zandvoort, ervaarde.

Met de status als kuuroord kan Noordwijk zich ook echt van andere Nederlandse badplaatsen onderscheiden. Tijdens het voortraject is de kwaliteit van het zeewater en de luchtkwaliteit onderzocht en vastgesteld dat het aan de eisen voldoet voor een heilzame werking. Met name mensen met huid- en luchtwegaandoeningen en reumapatiënten kunnen profiteren van de gezonde zeelucht in Noordwijk.

Nieuwe doelgroep

Met de status van kuuroord boort Noordwijk een geheel nieuwe doelgroep aan, namelijk patiënten die klachten hebben en tot rust, verlichting en zelfs genezing komen in een kuuroord. Duitsers zijn op zich al een grote fan van de Nederlandse stranden, maar ze zijn ook gek op kuuroorden. Duitsers bezoeken graag een kuuroord, ook als er geen medische instituten aan verbonden zijn. Dit komt mede omdat de meeste Duitse zorgverzekeraars kuurprogramma's vergoeden. Het is zeker de verwachting dat Duitsers de grootste doelgroep zullen vormen voor kuuroord Noordwijk.

Nederlanders zullen maar een beperkte doelgroep vormen. Dit heeft er vooral mee te maken dat een behandeling in een kuuroord niet gedekt wordt door de basisverzekering. Patiënten die toch behoefte hebben aan een kuurbehandeling, kunnen zorgverzekeringen vergelijken. Er kan tijdens het vergelijken van zorgverzekeringen gekozen worden voor een aanvullende zorgverzekering. Er zijn namelijk verzekeraars die een behandeling in een kuuroord gedeeltelijk of geheel vergoeden via de aanvullende verzekering.

Hoe verder als kuuroord? Hoewel Noordwijk zich vanaf maart 2020 kuuroord mag noemen, zal de status pas geleidelijk gepromoot worden. Noordwijk wil hier goed op voorbereid zijn. In overleg met lokale ondernemers wordt gekeken wat voor faciliteiten er gecreëerd kunnen worden die de status van kuuroord bevestigen. Daarbij kan gedacht worden aan thermale baden waar heilzaam zeewater wordt gebruikt of rustgevende kruidentuinen.

Noordwijk is van oudsher al een bekende badplaats, dus er zijn al genoeg hotels aanwezig die zich op termijn als een kuurhotel kunnen promoten met bijvoorbeeld speciale gerechten voor een kuuroord. Noordwijk kan zich dus voorbereiden op haar nieuwe status en nog meer doelgroepen aantrekken.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.
  • TuinExtra in Noordwijk vanochtend overvallen. (update: politie oproep getuigen)