Datum: 30-06-2022 - 05:52
08
mrt
'20
WINTERREIS, zoektocht naar bevrijding. Magische voorstelling van Kunstklank.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers

WINTERREIS, zoektocht naar bevrijding. Magische voorstelling van Kunstklank.

‘WINTERREIS, zoektocht naar bevrijding’ speelt zich af tijdens de laatste winter van het verzet (’44-’45). Centraal staat de zoektocht van de mens naar zichzelf, een reis naar binnen onder extreem moeilijke omstandigheden: tegen het decor van de laatste oorlogswinter, waarin ‘het verzet’ in het geheim kranten uitgaf met teksten van hoop....

Jezelf worden, in zo’n uitzonderlijke situatie, vergt veel moed en betekent haast automatisch dat je offers moest brengen. Soms heel groot en onomkeerbaar… (Eric Went, januari 2020).

WINTERREIS is een theatraal concert, met een nieuw arrangement van de Winterreise van Schubert. Uitgevoerd door: solisten, koor en acteurs, begeleid door een klein verplaatsbaar ensemble. Met het project WINTERREIS draagt KunstKlank bij aan het verhogen van de bewustwording van 75 jaar Vrijheid.
WINTERREIS wordt gespeeld op de unieke locatie: op de drukvloer van drukkerij Buijze Pers in Noordwijk.

VERZETSKRANT 2.0
Belangrijke input voor de voorstelling is de VERZETSKRANT 2.0, het educatief programma voor en door middelbare scholieren uit de regio. Met deze jongeren maken we een verbinding tussen ‘vroeger en nu’. Zij spreken binnen het educatieve project VERZETSKRANT 2.0 met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt of ouders hadden die in het verzet zaten. Deze kinderen waren vaak degenen die de verzetskranten rondbrachten.

Júist het gesprek met ouderen maakt dat het respect voor de andere generatie groeit. Het vergroot het bewustzijn dat je ook in déze tijd iets kunt doen voor je medemens. Het vergroot bovendien het besef dat schrijven over moeilijke zaken niet altijd gemakkelijk is. En dat onze vrijheid (van meningsuiting) geen vanzelfsprekendheid is, maar iets waar we iedere dag met elkaar aan moeten werken.

De redactie van BlikOp Noordwijk was op uitnodiging zaterdagavond aanwezig bij de voorstelling. In een uitverkochte zaal zat het publiek muisstil en ademloos te genieten. Een staande ovatie met groot applaus aan het einde was meer dan verdiend. Een uitvoering van zeer hoogstaand niveau. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor een aantal voorstellingen. Dit mag u niet missen. Online te bestellen via www.kunstklank.nl.

Lengte voorstelling: ca. 1 uur 15 minuten

Foto's: Monica Stuurop

Filmpje: Kunstklank via JessyMedia

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.