Datum: 10-08-2020 - 14:43
13
feb
'20
College beantwoordt vragen CDA-fractie over: Sluiting huisartsenpost Voorhout in de nacht.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

College beantwoordt vragen CDA-fractie over: Sluiting huisartsenpost Voorhout in de nacht.

Na aanleiding van diverse berichten in verschillende media, (klik hier voor het artikel eerder op BON geplaatst) over het sluiten van de huisartsenpost in Voorhout in de nachtelijke uren en gesprekken met verschillende bewoners heeft de fractie van het CDA vragen gesteld aan het college van B&W van de gemeente Noordwijk. Op 12 februari 2020 zijn deze vragen beantwoordt door het college...

Vragen en antwoorden:

Vraag 1. Wat is de directe aanleiding voor het sluiten van de huisartsenpost in Voorhout in de nachtelijke uren?

Antwoord: De reden die in het bericht gegeven wordt, is dat het op deze manier mogelijk is de nachtzorg beter te organiseren. Door vanuit één locatie met meerdere artsen en triagisten tegelijk te werken is meer afstemming mogelijk, waardoor de zorg beter en veiliger wordt. Zie verder ook het persbericht hieronder.

Vraag 2. Wist het college van deze plannen en zo ja, waarom is de raad hier niet eerder over geïnformeerd?

Antwoord: Nee het college kende deze plannen niet. Het college is geïnformeerd door toezending van het persbericht. Hierna is op 30 januari 2020 een raadsbrief verstuurd met het persbericht.

Vraag 3. Is er al duidelijk wat deze schaalvergroting betekent voor de inwoners van de gemeente Noordwijk wanneer mensen voortaan in de nacht naar de huisartsenpost in Leiderdorp moeten? Zo ja, kunt u dit toelichten?

Antwoord: Inwoners die in de nacht gebruik willen maken van de huisartsenpost zullen iets verder moeten rijden om dezelfde zorg te krijgen. Dit blijft binnen de landelijke vastgestelde aanrijdtijd van 30 minuten. Zie verder ook het persbericht.

Vraag 4. Wat voor gevolgen heeft de sluiting van de huisartsenpost Voorhout in de nacht voor de ambulancedienst die ook regelmatig mensen naar de huisartsenpost in Voorhout brengt?

Antwoord: De ambulancedienst brengt hen dan naar de huisartsenpost Leiderdorp of naar een ziekenhuis, net als nu. Er bestaan samenwerkingsafspraken tussen de huisartsenposten en de ambulancedienst. Zie verder ook het persbericht.

Vraag 5. Is er nagedacht over mensen die zelf moeilijk bij de huisartsenpost in Leiderdorp kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze niet over eigen vervoer beschikken? Zijn er bijvoorbeeld meer ambulances beschikbaar in de nacht?

Antwoord: Het hangt af van de zorgvraag: de huisarts kan bij mensen thuiskomen, er kan een verpleegkundige langskomen of er komt een ambulance. Inwoners krijgen net als nu de zorg die ze nodig hebben.

Met vriendelijke groet, Burgemeester en wethouders van Noordwijk.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.
  • TuinExtra in Noordwijk vanochtend overvallen. (update: politie oproep getuigen)