Datum: 27-09-2021 - 06:37
22
jan
'20
Huisartsenpost in Voorhout gaat mogelijk 's nachts dicht.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Huisartsenpost in Voorhout gaat mogelijk 's nachts dicht.

De huisartsenposten in Voorhout, Leiden LUMC en Alphen aan den Rijn gaan mogelijk 's nachts dicht. De huisartsenpost (HAP) Leiderdorp krijgt een regiofunctie. Met die maatregelen willen de huisartsenposten de nachtzorg beter organiseren. Door vanuit één locatie - Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp - met meerdere artsen en triagisten tegelijk te werken is meer afstemming mogelijk waardoor de zorg beter en veiliger wordt. De zorg die de huisartsenposten nu in de nacht leveren verandert in het plan in de praktijk weinig, zegt Immie Boomgaardt,..

directeur van de samenwerkende HAP's in de regio. 'Iedereen die in de nacht belt, krijgt de zorg die nodig is. Dat kan zijn door een telefonisch advies, door een bezoek van de huisarts thuis of men komt naar de huisartsenpost. Dat is volgens het plan vanaf volgend jaar, alleen voor de nacht, de locatie Leiderdorp. Als er in de nacht echt iets aan de hand is, dan is men in Leiderdorp direct op de goede plek omdat er een SEH, een ziekenhuis en een apotheek beschikbaar is.' Voor 90 procent van de inwoners in de regio blijft de HAP ook bij deze plannen binnen de landelijk vastgestelde aanrijdtijd van 30 minuten bereikbaar.

HAP LUMC
In de avonden en in de weekenden overdag blijven alle drie de HAP's in de regio (Leiderdorp, Voorhout en Alphen aan den Rijn) open. De HAP in het LUMC in Leiden wordt verplaatst naar de locatie in Leiderdorp, bij Alrijne Ziekenhuis.De huisartsenposten houden nog wel een slag om de arm. De plannen van de huisartsenposten worden getoetst aan een 'regiovisie' voordat er een definitief besluit genomen wordt. Daarnaast volgen de huisartsenposten de stappen volgens de Algemene Maatregel van Bestuur Acute Zorg van het ministerie van VWS.

In gesprek met bewoners en gemeenten
De samenwerkende huisartsenposten beseffen goed dat er zorgvuldige uitleg bij deze plannen nodig is. "We snappen dat mensen wellicht het gevoel kunnen krijgen dat hun behoefte aan veiligheid en zekerheid in de nacht in het geding is. Daarom willen we graag in gesprek met bewoners van de diverse gemeenten over de plannen," zegt Immie Boomgaardt. "Ons cliëntenberaad denkt ook actief mee in oplossingen."

Iedereen die mee wil praten over de huisartsenzorg in de nacht in deze regio, kan daarvoor een afspraak maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De reacties en adviezen zullen meegenomen worden in het uiteindelijke voorstel; de definitieve besluitvorming zal medio juli plaatsvinden. De definitieve besluitvorming zal rond juli plaatsvinden.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.