Datum: 23-02-2020 - 16:50
07
jan
'20
Feestelijke opening expositie 'Met andere ogen, een nieuwe kijk op hedendaagse Orthodoxie'.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Feestelijke opening expositie 'Met andere ogen, een nieuwe kijk op hedendaagse Orthodoxie'.

Op zondag 19 januari vindt in de Maria ter Zeekerk te Noordwijk de opening plaats van de expositie ‘Met andere ogen: Een nieuwe kijk op hedendaagse Orthodoxie’. Tijdens de opening zal de Rijnsburgse folkmuzikant “Port of Call” de muziek verzorgen. Bezoekers kunnen terecht vanaf 14.00 uur. Om 14.30 uur vindt de officiële opening plaats. De Maria ter Zeekerk bevindt zich aan de Nieuwe Zeeweg 73 te Noordwijk. De tentoonstelling biedt een bijzonder...

perspectief op de religieuze heropleving en vernieuwing in post-Sovjetlanden. Ze belicht ‘traditionele’ vormen van Oosters-Orthodoxe spiritualiteit – bedevaart en ikonen – door de ogen van twee kunstenaars: de Britse fotografe Sandra Reddin en de Servische ikonenschilder Borislav Prodanovic.

Sinds de val van de Sovjet-Unie zijn traditionele heilige plaatsen in ere hersteld, ook zijn nieuwe pelgrimsroutes ontstaan. Van 2008 tot 2015 heeft Sandra Reddin deelgenomen aan bedevaarten door heel Rusland. Zij heeft de dynamiek vastgelegd in haar foto’s, die een unieke kijk bieden in de diversiteit èn de menselijke kant van Orthodoxe bedevaart.

Theoloog, musicus en ikonenschilder Borislav Prodanovic brengt in zijn werk moderniteit en traditie bijeen. De ikonen geven hem de mogelijkheid om religieuze tradities tegen het licht te houden en te zoeken naar nieuwe uitdrukkingsvormen voor de Orthodoxe spiritualiteit. Karakteristiek voor zijn werk is een zekere eenvoud en lieflijkheid, gecombineerd met subtiele kleuren – elementen die vernieuwend zijn binnen de traditie. Als muzikant was Prodanovic in 2011 en 2013 al in Noordwijk voor optredens in Streekmuseum Veldzicht en de kapel op de R.K. begraafplaats aan de Gooweg.

Beide kunstenaars zullen bij de opening aanwezig zijn, en enkele sprekers zullen de expositie inleiden. Muzikale intermezzi worden verzorgd door Pieter van Vliet, die al ruim tien jaar zijn folkmuziek uitbrengt onder de naam “Port of Call”. Deze Rijnsburgse muzikant is ook verbonden aan kunstenaar Borislav Prodanovic. De afgelopen jaren is hij diverse keren uitgenodigd voor concerten in Servië. De muziek van Port of Call wordt gekenmerkt door intimiteit en dynamiek.

De expositie is vanaf maandag 13 januari t/m zondag 8 maart op werkdagen van 9.30 tot 11.30 uur te bezoeken in de Maria ter Zeekerk, Nieuwe Zeeweg 73, Noordwijk. De expositie is een samenwerking van Palliam en het Institute for the Academic Study of Eastern Christianity (INaSEC, Vrije Universiteit Amsterdam).

Meer informatie en actuele openingstijden staan op website van Palliam. 

Voor meer informatie over deze -en andere- bijeenkomsten: Tiny van Westerop, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 12 08 34 23. Zie voor het volledige programma de website van Palliam.