Datum: 28-09-2021 - 10:10
20
dec
'19
Overleven dankzij Hartveilig Noordwijk. Dankbaar terugzien op een systeem dat werkt.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Overleven dankzij Hartveilig Noordwijk. Dankbaar terugzien op een systeem dat werkt.

Op donderdag 19 december 2019 keken de werkgroepleden van het AED-project ‘Hartveilig Noordwijk’ en de werkgroepleden die in Noordwijkerhout en De Zilk de opstart hebben gedaan, samen met wethouder Dennis Salman terug op het project Hartveilig Noordwijk. Al eerder heeft de werkgroep AED aanbevelingen gedaan aan de gemeente...

Met die aanbevelingen is de gemeente aan de slag gegaan met als resultaat dat er een bijna volledige dekking van AED's in buitenkasten in de gemeente Noordwijk is gerealiseerd.

Zes minuten Enkele jaren geleden bleek uit onderzoek dat de kans om een hartaanval te overleven aanzienlijk kon worden verhoogd als er meer burgers zijn die kunnen reanimeren. Naast deze vaardigheid is het belangrijk dat er een goede dekking van AED's (Automatische Externe Defibrilator) is in buitenkasten.  De dekking binnen de bebouwde kom is dat er een AED beschikbaar moet zijn op maximaal 500 meter afstand en dat deze 24 uur per dag en zeven dagen per week toegankelijk moeten zijn. Indien deze voorzieningen er zijn en er genoeg vrijwilligers zijn die kunnen reanimeren verhoogt dit de kans op reanimatie met 50-70 %. Hierdoor kan vaak de reanimatie binnen 6 minuten na melding bij 112 gestart worden.

In Noordwijkerhout en de Zilk heeft een voortvarende projectgroep in 2017 al zorg gedragen voor een volledige dekking. Cindy Gijsbers van STAN (overkoepelende organisatie die landelijke dekking coördineert en zorgt dat de meldingen terecht komen bij burger hulp verleners) vertelde over haar ervaringen in Noordwijkerhout en hoe zij deze ervaring en haar ervaring als ambulance verpleegkundige inzette om het project te leiden in Noordwijk.

April 2018 was de start van de projectgroep in Noordwijk. De afgelopen 1,5 jaar is met name gekeken hoe met bestaande en nieuwe AED’s een optimale dekking gekregen kon worden binnen en buiten de bebouwde kom en deze vervolgens in buitenkasten geplaatst kunnen worden. Er zijn inmiddels in Noordwijk 20 AED’s met buiten kasten geplaatst en samen met de Zilk en Noordwijkerhout zijn er nu meer dan 30.

Hoe werkt de oproep? Als er een melding gedaan wordt bij 112 over hartfalen wordt er naast een ambulance het netwerk van STAN geactiveerd. Via HartslagNu (de app en SMS service van STAN) worden meerdere burgerhulpverleners opgeroepen die direct naar het adres van het slachtoffer gaan. Daarnaast worden twee mensen opgeroepen om een AED te gaan halen in de dichtstbijzijnde buitenkast. Zij krijgen de code om de kast te openen en het adres van het slachtoffer. Vaak is de reanimatie al begonnen en kan de AED gebruikt worden indien nodig. De hulpverleners gaan door tot de ambulance medewerkers het over nemen.

Doordat de reanimatie nu vaak eerder start is de kans dat een slachtoffer het overleeft aanzienlijk verhoogd. De samenwerking tussen de deelnemende partijen als EHBO, Reddingsbrigade, STAN, Gemeente, instellingen, verenigingen en pandeigenaren was enorm en heeft er toe geleid dat er een optimale dekking is voor Noordwijk. Er waren al veel AED’s in bedrijven, sportverenigingen, gemeentelijke instellingen, horeca en andere panden maar nu zijn ze ook van buiten èn 24/7 toegankelijk.

Het project van Hoek tot Helder heeft er voor gezorgd dat er AED’s beschikbaar zijn gesteld langs de gehele kustlijn. Van Hoek tot Helder is de meest zware kitesurf wedstrijd van Nederland in oktober. Zij hebben via het Rode Kruis een prijs gewonnen van € 375.000 om AED’s te plaatsen langs de gehele kustlijn. De meest zuidelijk locatie is van de Kitesurf Vereniging Noordwijk en eindigt bij Langevelderslag. De werkgroep is nog bezig om een oplossing te vinden voor de tijdelijke paviljoens om toch op die plekken het jaar rond beschikbaarheid te realiseren.

Patrick Hassing vertelde een aangrijpend verhaal over zijn ervaringen nadat hij in 2016 een hartinfarct heeft gehad op 47-jarige leeftijd. Op een zondag had hij met zijn fietsmaten mee gedaan aan een wedstrijd in de Noordwijkse Duinen. Hij voelde zich onwel worden en het volgende moment dat Patrick zich herinnert is dat hij wazig wakker wordt op een ziekenhuisbed. Slagvaardig handelen en reanimatie door zijn omgeving hebben er voor gezorgd dat hij er nog is. In de loop van dit jaar heeft Patrick met zijn omgeving een Buurt AED geregeld en deze is nu ook in een buitenkast geplaatst. Maar het allerbelangrijkste is dat mensen kunnen reanimeren.

Uitdaging: Nadat we de afgelopen twee jaar de AED dekking hebben geregeld wacht ons nog een uitdaging. Deze is om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen een reanimatie cursus hebben gedaan en zich vervolgens aanmelden bij Hartslag Nu. De reanimatie cursus duurt ongeveer vier uur en kost ongeveer € 50. Vaak worden deze kosten vergoed door de werkgever, vereniging of de ziektekostenverzekering. De ziektekostenverzekering vergoedt zelfs vaak een volledige EHBO cursus van € 175. Wilt u zich aanmelden voor een reanimatie cursus dan kan dat via de EHBO verenigingen in Noordwijk of Noordwijkerhout en ook via het Rode Kruis.

Via de website van HartslagNu kunt u alle informatie vinden over het aanmelden van een AED en het aanmelden als burgerhulpverlener.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.