17
dec
'19
Northgo bouwt nog een Northgo College.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Northgo bouwt nog een Northgo College.

Het stond al even op de planning, maar deze week is het echt van start gegaan. Het Northgo College bouwt een duplicaat van het schoolgebouw… van LEGO. 14 leerlingen zijn op dit moment dagelijks in de weer met meer dan 14.000 steentjes waarmee ze raampartijen, deuren, stukken muur en zuilen bouwen om deze vervolgens vanaf de fundering op te bouwen, samen te voegen en laag voor laag in het gebouw verwerken...

Als het allemaal lukt, dan staat er over ca. 6 tot 8 weken een exacte kopie van het schoolgebouw. Tijdens de open dag van het Northgo College op 25 januari 2020 kunnen bezoekers het bouwen live aanschouwen.

LEGO-expert
Initiatiefnemer van het bouwen van de school met LEGO stenen is Jaco van der Molen. In het dagelijks leven is hij roostermaker, applicatiebeheerder en baliemedewerker. In zijn vrije tijd is hij een enorme enthousiaste LEGO-fan. Hij heeft ervaring met het bouwen van ‘bekende’ gebouwen, want naast een replica van zijn eigen huis heeft hij bijvoorbeeld ook een kopie van het Golden Tuliphotel in Noordwijk ontworpen en gebouwd. Het ontwerpen en digitaal bouwen van het schoolgebouw heeft zo’n 3 jaar geduurd.

LEGO League en Digital Design
Dat LEGO niet alleen maar een simpel bouwsteentje is, dat is bekend. Tijdens de afgelopen Sinterklaas zal er weer menig fancy bouwdoos uitgepakt zijn. Maar er is nog veel meer. De First LEGO League® (FLL) bijvoorbeeld daagt jongeren van 9 t/m 14 jaar uit te denken als echte wetenschappers en technici. Het Northgo College heeft een actief FLL-team bestaand uit 10 onderbouwleerlingen, ook onder begeleiding van Jaco, die wekelijks een aantal uur extra tijd investeren en laatst hun eerste FLL-challenge gespeeld hebben. LEGO League bereidt de leerlingen voor op robotica, een plusvak in de bovenbouw.

Een ander educatief voorbeeld is Digital Design. Digitaal bouwen met legoblokjes is zo mogelijk nog leuker en uitdagender dan echt bouwen. De leerlingen van 4 mavo van het Northgo College werken op dit moment aan een project bij het vak Technologie en Toepassing met behulp van LDCad, een speciaal digitaal LEGO-programma, waarmee zij prototypes van hun ontwerp maken.