Datum: 08-07-2020 - 05:53
03
dec
'19
Gemeenten scharen zich achter klimaatakkoord.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Gemeenten scharen zich achter klimaatakkoord.

Gemeenten hebben bijna unaniem ingestemd met het Klimaatakkoord. Wel geven ze een duidelijke boodschap aan het Rijk: we leveren graag onze bijdrage aan een duurzamer Nederland, maar kunnen dit niet zonder het Rijk. We gaan ervan uit dat we in dit lange traject schouder aan schouder blijven staan. Een motie van wethouder Jeanet van der Laan van de gemeente Lisse...

met volledige ondersteuning van wethouder Sjaak van den Berg van de gemeente Noordwijk, èn met steun van (bijna) alle gemeenten van Nederland, is vrijdag aangenomen tijdens een speciale vergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Met een stemmingsuitslag van 99,7 procent hebben gemeenten aangegeven dat het Klimaatakkoord voor hen voldoende basis biedt om met de energietransitie aan de slag te gaan.

Wel geven gemeenten hierbij het signaal: de verduurzaming van gemeenten gaat alleen lukken als het Rijk zich houdt aan de afspraken die we hierover hebben gemaakt om de energietransitie voor ons haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar te maken.

Tijd nemen
Behalve voldoende financiële middelen en de nodige wet- en regelgeving om de energietransitie uit te kunnen voeren, hebben gemeenten aangegeven de tijd te nemen die nodig is om hun inwoners voor te bereiden en mee te nemen in processen en beslissingen. De mate waarin gemeenten op deze vlakken comfort krijgen van het Rijk, zullen bepalend zijn voor de snelheid van de energietransitie in gemeenten.

De gemeenten moeten veel van de uitvoeringen, genoemd in het klimaatakkoord, voor hun eigen rekening nemen, en de inwoners zover zien te krijgen dat ze mee doen. Volgens de wethouder van de gemeente Lisse en de wethouder van de gemeente Noordwijk krijgen de gemeenten daar geen geld voor het van Rijk, en dat kan niet. Vandaar dat er een motie werd ingediend. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten moet dan ook zeker in de onderhandelingen met het Rijk ervoor zorgen dat er geld voor vrij komt. 

Bron: VNG

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • TuinExtra in Noordwijk vanochtend overvallen. (update: politie oproep getuigen)