Datum: 19-08-2022 - 21:55
21
nov
'19
Overvaller Johnny's Burger Company hoort strafeis van twee jaar.
Geschreven door Leidsch Dagblad

Overvaller Johnny's Burger Company hoort strafeis van twee jaar.

Op 7 augustus 2019 voltrok zich een overval op Johnny's Burger Company in Noordwijk (Klik hier voor het artikel van de overval). Twee jonge werknemers schrokken zich een ongeluk toen een man met een bivakmuts en mes in zijn hand rond een uur of tien in de avond aan de balie opdoemde...

„Dit is een overval, geef geld!”, schreeuwde de man. Hij verdween met een paar honderd euro uit de kassa.

Woensdag stond een 20-jarige Noordwijker voor de Haagse rechtbank, waar het Openbaar Ministerie twee jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, tegen hem eiste. Ook zou hij zich verplicht moeten laten behandelen. „ Een heel lelijke zaak”, sprak de aanklaagster. „De slachtoffers hebben nog altijd angst.”

De medewerkers van Johnny's Burger aan het Lindeplein dachten ondanks de bivakmuts die de overvaller droeg een oud-collega in hem te herkennen. Daardoor kon de politie de verdachte al snel aanhouden. Tijdens zijn verhoor gaf de verdachte de overval toe, maar hij zou daar onder bedreiging van een paar dubieuze figuren toe gedwongen zijn. Weken later biechtte de Noordwijker op dat dat laatste een verzinsel was. Hij had de overval wel degelijk helemaal zelf uitgevoerd.

„Was ik maar nooit gaan gokken”, begon de verdachte woensdag. Volgens de Noordwijker, die naar eigen zeggen altijd een goed leven had geleid, was hij in de ellende geraakt toen een vriendje hem had verleid om in casino’s te gaan spelen. Al snel verloor de verdachte op die manier duizenden euro’s. „ Daardoor had ik geld nodig, anders zou ik zoiets nooit doen”, sprak de Noordwijker beslist. Hij zei het gevoel te hebben gehad alsof er iemand anders in hem was komen zitten. „Ik was totaal mezelf niet meer.”

Maar volgens de aanklaagster had de verdachte de overval heel bewust en weloverwogen gepland. In de week ervoor had hij de bivakmuts besteld en het mes gekocht. Ook bleek hij filmpjes op het internet te hebben bekeken van andere overvallen.

De verdachte zei dat de aankoop van al die spullen een beetje als grap was begonnen. Zijn ouders, die de bivakmuts hadden ontdekt, bleken hem er over aangesproken te hebben. Van zijn gokverslaving wisten ze aanvankelijk niets. „Daar schaamde ik me teveel voor”, zei de Noordwijker schuchter.

Beide slachtoffers verklaarden nog altijd te lijden onder de overval. Ze zouden angstig zijn en aan slapeloosheid lijden.

De advocaat van de verdachte vroeg om toepassing van het jong volwassenen-strafrecht waardoor er een aanzienlijk lagere straf van toepassing zou zijn. „De overval was pubergedrag”, sprak de raadsvrouwe. Daardoor zou de verdachte zich de gevolgen van zijn daad niet goed gerealiseerd hebben. Ook zou haar cliënt nog volop maatschappelijke mogelijkheden hebben die door een lange celstraf bemoeilijkt zouden worden. „Deze zaak vergt een nauwkeurig maatwerk”, besloot de advocate. Uitspraak: 4 december.

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.