Datum: 06-12-2019 - 11:31
13
nov
'19
Fenix Art exposeert bij RV Galerie&Atelier: Tweede kans voor weeskunst “Bloemen en Bossen”
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Fenix Art exposeert bij RV Galerie&Atelier: Tweede kans voor weeskunst “Bloemen en Bossen”

Taeke Kuipers, initiatiefnemer van Fenix Art, bevrijdt “verweesde kunstwerken” uit hun liefdeloze en troosteloze verblijf in het kringloop circuit. Talloze afgedankte wanddecoraties staan vaak met vele lotgenoten op de harde grond, zwaar vervuild, in slecht verlichtte ruimtes. Het zijn objecten...

met liefde en aandacht gemaakt door bekende en soms vergeten kunstenaars, of van talentvolle hobbyisten. Werken waarop de eigenaren, of vaak hun erfgenamen, zijn uitgekeken.

De schilderijen maakt Taeke voorzichtig schoon. Deze interventie kost veel tijd, maar levert een mooie dialoog op met het object. Signaturen die hij kan ontcijferen geven hem de kans om via het internet de maker en de geschiedenis van het werk te ontdekken. De standaard gegevens worden er zoveel mogelijk bij gezocht; naam van de kunstenaar, de techniek, de afmetingen, de drager, of en waar gesigneerd en gedateerd en de conditie.

Hij vult dit aan met een beschrijving; wat is er te zien, het dominante beeldaspect, hoe is de compositie opgebouwd, wat is de kleurimpressie? Er wordt vervolgens een nieuwe passende titel aan het kunstwerk gegeven.

Na dit uitgebreide proces zoekt Taeke “nieuwe pleeggezinnen” die het werk voor een beperkt bedrag kunnen overnemen. Elk werk krijgt een “certificaat” van Fenix Art. Er begint een nieuw bestaan, met nieuwe kansen.

Expositie “Bloemen en Bossen“ van woensdag 20 november tot en met zondag 1 december van 13.30 tot 17.00 uur in RV Galerie & Atelier in de Van Limburg Stirumstraat 17 te Noordwijk.