Datum: 19-09-2021 - 18:27
02
nov
'19
Feestelijke opening koetshuis en onthulling gerestaureerde muur Landgoed Calorama.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Feestelijke opening koetshuis en onthulling gerestaureerde muur Landgoed Calorama.

In opdracht van Stichting Calorama-Everwijn-Taets van Amerongen wordt landgoed Calorama te Noordwijk de komende jaren gerestaureerd. In 2018 was het startsein van de werkzaamheden. Het meerjarenplan met einddatum 2021 omvat meerdere projecten, waarvan onlangs een tweetal zijn afgerond: de herinrichting...

van het rijksmonumentale Koetshuis en de restauratie van de historische tuinmuur. Zaterdag 2 november was de feestelijke opening voor genodigden, waarbij mevrouw De Zoete (Gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland) het Koetshuis onder grote belangstelling officieel opende. Samen met de heer Van den Berg (wethouder Kunst en Cultuur (Monumenten)) onthulde zij vervolgens de gerestaureerde tuinmuur.

Koetshuis

Eind 2018 is via de Erfgoedlijn Landgoederenzone van de provincie Zuid-Holland subsidie verleend voor het geschikt maken van de benedenverdieping van het rijksmonumentale koetshuis tot een ontvangstruimte. Hierdoor is Stichting Calorama-Everwijn-Taets van Amerongen in de toekomst beter in staat groepen bezoekers kennis te laten maken met (de geschiedenis van) de buitenplaats Calorama. Belangrijk onderdeel was het handhaven van de nog grotendeels aanwezige authentieke 19e-eeuwse onderdelen (paardenstallen, tuigenwandbetimmering etc.) en het terugbrengen van ontbrekende onderdelen. Het Koetshuis is nu onder andere voorzien van hoge glazen binnendeuren waardoor men binnen een prachtig uitzicht heeft op het park en het koetshuis ook in de winter te gebruiken is. Het biedt ruimte aan 50 personen. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de steun van de Provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds.  

Monumentale tuinmuur

De rijksmonumentale tuinmuur met tuinpoort uit de eerste helft van de 19e eeuw scheidt het terras voor de salon van het landhuis met de personeelsbinnenplaats bij de keuken. De gebogen tuinmuur was in een zeer slechte staat (scheuren in muur en fundering, stucwerk kapot) door de groei van twee bomen. In april 2019 zijn de restauratiewerkzaamheden afgerond. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de subsidie via de Erfgoedlijn Landgoederenzone van de provincie Zuid-Holland en de bijdrage van Holland Rijnland onder het Regionaal Groenprogramma.

Rijksmonumentale tuin- en parkaanleg

De restauratie van de tuinmuur vormt onderdeel van het totale herstel van de gehele rijksmonumentale tuin- en parkaanleg van de buitenplaats Calorama dat in de komende jaren wordt uitgevoerd als project onder de parel Strand en Duinen van het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek. Hiertoe heeft Hendrik Maximiliaan baron Taets van Amerongen van Renswoude, de laatste particuliere eigenaar én stichter van de stichting Calorama- Everwijn-Taets van Amerongen, met subsidie van het Rijk, in 2012 een beheer- en herstelplan laten opstellen dat door de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed is goedgekeurd. Dankzij de provinciale subsidie via het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek en bijdrage Regionaal Groenprogramma van Holland Rijnland en die van de gemeente Noordwijk kan Stichting Calorama-Everwijn-Taets van Amerongen dit bijzondere park weer in ere herstellen. Dit project biedt bovendien een leer- en werkplek voor hoveniersstudenten van het Wellantcollege in Rijnsburg.

Vrijwilligers

Stichting Calorama-Everwijn-Taets van Amerongen is blij met de enthousiaste groep vrijwilligers die haar helpt bij het beheer en behoud van Calorama. Vrijwilligers zijn heel waardevol voor het landgoed. Zij helpen bij het onderhoud van tuin en park, het begeleiden van rondleidingen en het ontvangen van publiek bij evenementen.

Openstelling landgoed

Vanwege de kwetsbaarheid van het park met zijn bijzondere (stinzen)vegetatie en hoge ecologische waarde is permanente openstelling niet wenselijk. De stichting kiest daarom voor een beperktere, maar kwalitatief hoogwaardige, openstelling. Dit gebeurt tijdens wandelingen met gidsen van De Oude Dorpskern, de jaarlijkse Jeroensommegang en Open Monumentendag. Maar ook tijdens culturele evenementen op het landgoed, zoals op 22 december 2019 tijdens de KinderKerstwandeling i.s.m. Kleynkoor Academy, De Oude Dorpskern, harmoniekapel Crescendo en De Noordwijkse Balletschool.

Meer info hierover kunt u vinden op de website van Calorama.

Foto's: Barteld de Jong.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.