Datum: 08-12-2021 - 01:12
01
nov
'19
Lezers schrijven: Ontheffing Wet natuurbescherming Groot Hoogwaak herroepen: noodzaak bouw 59 luxe vrije sector appartementen niet aangetoond.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Lezers schrijven: Ontheffing Wet natuurbescherming Groot Hoogwaak herroepen: noodzaak bouw 59 luxe vrije sector appartementen niet aangetoond.

Buurtbewoners van Groot Hoogwaak vragen zich af: is er nu wel of geen toename in sociale zorgwoningen bij Groot Hoogwaak? Tussen wat er geschreven is en wat er werkelijk gepland staat zit een verschil. Sinds een jaar...

proberen ze eerlijke en transparante communicatie naar de politiek en burgers te krijgen. Maar zelfs met officiële documenten blijft de communicatie rondom dit project vaag/onduidelijk in publicaties van bepaalde kranten.

En waarom claimt zowel Groot Hoogwaak als de gemeente dat er 59 vrije sector woningen gebouwd moeten worden om 53 zorgwoningen (6 etages) te compenseren? Is deze statement wel goed onderzocht? Waarom 8 etages luxe appartementen bouwen voor vrije sector verkoop/huur?

22 augustus 2019 was er een hoorzitting bij de bezwarencommissie van de provincie Zuid Holland. Advies van de commissie aan Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) was om de noodzaak van de 59 vrije sector woningen te onderzoeken. ODH heeft dit advies opgevolgd. Herhaaldelijk heeft men ontheffinghouder om onderbouwen/berekeningen gevraagd. Deze berekeningen zijn NIET aangeleverd. Dit heeft recent geresulteerd in het herroepen van de ontheffing van 8 mei 2019.

Daarnaast is er in 2017 een beschikking afgegeven, Wet natuurbescherming Natura 2000, voor de bouw van 118 zorgwoningen. Het correcte aantal, 53 zorgwoningen, had naar de ODH gecommuniceerd moeten worden.
Er is vanuit de gemeente Noordwijk duidelijk gemaakt dat de cijfers uit de presentatie van 2 april 2019, aan alle politieke partijen, de juiste zijn: nieuwbouw 53 zorgwoningen (en geen 118!)

De verhouding sociale (33 is géén toename) versus vrije sector (20) zorgwoningen zijn tijdens de officiële hoorzitting in Den Haag duidelijk besproken en vanuit de ontheffinghouder niet weerlegd.

Blijven de vragen:

• Waarom zoveel onduidelijkheid rondom de werkelijke cijfers van het Groot Hoogwaak zorgproject? Zo moeilijk kan het toch niet zijn!
• Waarom wil men de bestemming van Maatschappelijk/Zorg naar Wonen veranderen? Het is immers bekend dat daarmee het zorglabel over 10 jaar geheel van het betreffende gebied kan verdwijnen en alle 53 zorgwoningen in de vrije sector verhuurd/verkocht kunnen worden.
• Hoe kan de gemeente Noordwijk zorgen voor werkelijke toename permanente zorgwoningen, zowel sociaal als vrije sector? Het tekort aan zorgwoningen in Zuid Holland is ruim 16.000, dus de 20 vrije sector zorgwoningen leveren een zeer geringe bijdrage.
• Waarom claimt Groot Hoogwaak, met de aanvraag Wet natuurbescherming Natura 2000 gebieden, na realisatie van dit project over 325 zorgwoningen te beschikken terwijl dit er maximaal 183 kunnen worden? Een verschil van 142 woningen!!

Comité Zorg voor Groot Hoogwaak.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.