Datum: 19-08-2022 - 23:09
23
okt
'19
Uitspraak rechter: Celstraf voor gepakte dader overval op TuineXtra.
Geschreven door Leidsch Dagblad

Uitspraak rechter: Celstraf voor gepakte dader overval op TuineXtra.

Sassenheimer Fikri A. (39) is woensdag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot drieënhalf jaar cel voor de overval op tuincentrum TuineXtra in Noordwijk deze zomer. Van de straf is een half jaar voorwaardelijk...

Op 11 juli kwamen twee in het zwart geklede mannen met bivakmutsen het tuincentrum binnen. Een van hen dreigde met een pistool. De handen van een mannelijk en vrouwelijk personeelslid vrouw werden met tiewraps gebonden. De bedrijfsleider ging het gevecht aan met een van de overvallers, dat bleek Fikri A. te zijn. Bij dat gevecht ging een schot af toen A. zijn slachtoffer met het vuurwapen op diens oor sloeg, maar niemand raakte gewond.

Uiteindelijk werd A. overmeesterd en door meerdere personeelsleden in bedwang gehouden. Toen de andere overvaller dat zag, ging hij er vandoor op een rode scooter. Hij werd voor het laatst gefilmd op de Zandslootkade in Sassenheim en is nog voortvluchtig. Fikri A. weigert zijn naam te noemen.

Wel heeft de verdachte van het begin af aan bekend en spijt betuigd. Hij zou tot de daad zijn gekomen omdat hij schulden had. Hij zei zich er nu voor te schamen. De politie noemde hem zelfs een ’atypische dader’, omdat hij zo zachtaardig overkwam. Maar de eigenaar van het tuincentrum zegt dat A. eigenlijk géén berouw toont als hij de naam van de medepleger niet wil noemen.

Ook het Openbaar Ministerie zag vooral de harde kant van de verdachte: het niet noemen van de naam van de mededader berokkende volgens haar ’extra angst en psychisch leed bij de slachtoffers’. Op door het opsporingsprogramma Team West was volgens de aanklaagster vooral een ’agressieve’ A. te zien geweest.

Het OM had een geheel onvoorwaardelijke celstraf van vierenhalf jaar geëist tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden. De rechtbank heeft nu voor deels voorwaardelijke celstraf gekozen, zoals de verdediging had verzocht. Wel heeft de rechtbank nog verplichte begeleiding en gedragsbehandeling opgelegd. Ook moet de veroordeelde zijn slachtoffers ruim twaalfduizend euro smartengeld of schadevergoeding betalen.

Foto: archief BON.

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.